Margaret Atwood : Damızlık Kızın Öyküsü / The Handmaid's Tale


TANITIM:
Hiç kimsenin yüreği mükemmel değildir.

“Biz iki bacaklı rahimleriz, hepsi bu.”

Kadın, “bunaltıcı düşlerden uyandığı” bir sabah, hiçliğe dönüşmüş olarak buldu kendini. Artık bir adı yoktu, düşüncesi, benliği, arzusu yoktu ama bir rahmi vardı. Yaşamını kolonilere sürülmeden, öldürülmeden, Damızlık Kız olarak sürdürmesini sağlayan rahmi. Artık âşık olmayacaktı, sevmeyecekti, onaylanmış bir dilin ötesine geçmeyecekti. Duvarlara asılmış sıra sıra cesetler, tek gerçeğin savaş ve üreme olduğunu hatırlatıyordu. Özgürlük hatırlanmayacak kadar uzaktaydı…

YORUMUM


Kitap, modern dünya için bir distopya olabilir ama bana göre dünyanın bazı bölgerinde bu hikaye bir kadının yaşantısından bir kesit olarak da görülebilir. 
Amerika'da yeni bir ülke rejimi kuruluyor,Gilead Cumhuriyeti. Önceki rejimin politikalarının yanlışlarını yine kadınlara yüklüyorlar. Erkeklerin yönetimindeki yapılan yanlışların bedelini kadınlara yüklüyorlar. Ve ne yazık ki de bu acımasızlığın liderliğinde yine kadınlar var. 
Offred, damızlık kızı, yaşadıklarını anlatırken içim ürperdi.Gerçek ismini kullanması yasak çünkü onu insan olarak görebilirler bu da işleri zora sokar. Aslında sadece bir araç olduğunu vurgulanmak istenmiş. O, bu evdeki her şey gibi Komutana ait bir mal. Kadınların düştükleri durumu okudukça dehşete düşüyorsunuz. Yukarıda dediğim gibi, hikaye distopik olarak değerlendirilse de bana göre gerçeğe dönüşme olasılığı çok fazla. Erkekler üstün gibi görünse de bana göre acınacak haldeler. Onlar da bir kadınla sadece görev icabı birlikte olmaktan zevk almıyorlar. Kadın ve erkek arasındaki flört ve arkadaşlık önemli. İletişim ve paylaşım olmadığı bir ilişki kimseye zevk vermez. O yüzden de erkekler ve kadınlar bir yerden sonra kuralları esnetmekte bir sakınca görmüyorlar. 
Hikayedeki bazı konular insanı düşündürtüyor. Özellikle biz kadınlar daha iyi görünmek için yaptıklarımız bazen beni rahatsız ediyor. Ve genellikle bunları erkekler tarafından beğenilmek için yapıyoruz. En çok da rahatsız olduğum şey, bizim erkekler veya hırslarımız yüzünden birbirimizin kuyusunu kazmakta sakınca görmüyor olmamız. Tavsiye ederim.

"Yatmak ve yatırmak arasındaki fark. Yatırmak her zaman edilgendir: Eskiden erkekler bile, yatırılmak isterdim derlerdi."
"İsmimin varlığını gizli bir şey gibi saklıyorum, geri dönerek kazıp ortaya çıkaracağım bir hazine, günün birinde. Bu ismin gömüldüğünü düşünüyorum. Bu isim gizemli bir havayla çevrili, bir tılsım gibi, hayal edilemeyecek uzaktaki bir geçmişten kalan bir büyü gibi."
"Yaşamayı sürdürmek istiyorum, hangi biçimde olursa olsun. Kendi irademle vazgeçiyorum bedenimden, başkalarının kullanımı için. Canları ne çekiyorsa yapabilirler benimle. Sefilin tekiyim."

                                 Sevgilerle, @kitapdiari

Dizisi de var. 
Ä°lgili resim


MY REVIEW

The book may be a dystopia for the modern world, but to me, in some parts of the world, it can also be seen as a part of a woman's life. 
A new country is being established in America, the Republic of Gilead. They place the mistakes of the policies of the other regime on women again. They charge the women for the mistakes made in the management of men. And unfortunately, under the leadership of this brutality , there are women again. 
When Offred, the handmaid, told her story I shuddered. She is forbidden to use her real name because they can see her as a human being, which makes things difficult. Actually, she was just a tool. She's a Commander's stuff like everything else in this house. You are horrified as you read the situation in which women fall. As I said above, although the story is evaluated as dystopic, in my opinion there is a great chance that it will become reality. Men seem superior, but I think they're pathetic. They don't just enjoy being together with a woman only for task. Flirt and friendship between men and women matters. A relationship without communication and sharing does not give pleasure to anyone. Therefore, men and women do not see any harm in stretching the rules after a certain place. 
Some issues in the story make you think. Sometimes it bothers me, especially what we do to look better. And we usually do it to be liked by men. What I'm most disturbed about is that we don't mind digging each other's wells because of our men or our ambitions. I advise. 

"The difference between laying down and put to bed. Laying is always passive: In the past, even men said they would love to be laid." 
"I hide the existence of my name as something hidden, a treasure I will return to dig and uncover one day.  I think this name is buried. This name is surrounded by a mysterious atmosphere, like a charm, a spell from an unimaginably distant past."
"I want to continue to live, in any form. I'm giving up my body of my own will for the use of others. They can do with me whatever they're want. I'm miserable. "

There is also a television series adapted from this book.

                                  Sincerely, @kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim