William Shakespeare: Bir Yaz Gecesi Rüyası


Bir Yaz Gecesi Rüyası - Hasan Ali Yücel KlasikleriTANITIM:
William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle dört yüz yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı komedyasında bir aşk öyküsünü o dönemde pek revaçta olan cin ve peri masallarını kullanarak anlatır. Ancak Shakespeare Bir Yaz Gecesi Rüyası'nda çağdaş oyunlara parmak ısırtacak imgesel tasarımlar ve sınırsız bir hayal gücünün yaratabileceği fanteziler üretmiştir. Oyun aşk üzerine kurulmuş olsa bile, bu eserinde de birey ve toplum eleştirisini ihmal etmeyen Shakespeare, kendi dönemindeki amatör oyuncuların bir taşlamasını da oyun içinde oyun halinde Bir Yaz Gecesi Rüyası'na yerleştirmiştir.






YORUMUM

Büyükler için yazılmış bir masal. Yazar şiiri ve tiyatroyu birleştirmiş. Periler, cinler, büyüler ve aşk var. Komik bir şekilde aşk ilişkileri anlatılsa da yazar, bu oyunda birey ve toplum eleştirisini ihmal etmemiş. O dönemin toplumsal yaşantılar hakkında fikir sahibi oluyoruz. Bir kadın yalnızca babasının dediği kişiyle evlenebilir ve asillerin yaşadıkları yasak ilişkilere değinmeden geçmemiş.

Bu oyunda, oyun içinde oyun var. İlişkilerdeki yanlışlara iksirler ve cinler sebep oluyor. Gerçek yaşamda da insanlar “şeytanı” suçluyorlar. Hiç kimse sorumluluk almak istemiyor. Yazarın Katolik olması da burada önemli olabilir. Gerçekten sevenlerden  de toplumun kendilerinin uymadıkları kurallara uymaları bekleniyor. Masum olan iki aşık kaçmak için çabasalar da maalesef şeytan kılıklı insanların oyununa geliyorlar.

Ayrıca bazı kadınların iksir yüzünden eşek kılıklı erkeklere aşık olduklarına ima etmesi de çok ilginçti. Toplumun her kademesindeki ikiyüzlülüğe değinilmiş. Gerçekten de bazı eserler zamanın ötesine geçebiliyorlar. Bu hikaye bugünü de yansıtıyor. Toplum kuralları sadece masumlara işliyor, diğerleri bu kuralları kendi çıkarları için kullanıyor.

“Aşk, basit ve değersiz şeyleri bile
Biçimlendirip onu değerli yapabilir.
Aşk gözleriyle değil, hayaliyle görür,
Ve kanatlı Cupid resimlerde bu yüzden kördür.”

“İnsanlığı, inceliği biraz bilseydiniz,
Beni böyle kırmaz, incitmezdiniz.”

"Hastalık kapar gibi güzellik de kapsaydık keşke.
Ben senin güzelliğini kapmak isterdim Hermia!"

                                                       Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü