Richard Bach : Martı Jonathan Livingston / Jonathan Livingston Seagull


TANITIM:

Durgun denizin minik dalgacıkları üzerinde, güneşin altın gibi ışıldadığı pırıl pırıl bir sabahtı.


Sahilden bir mil uzaklıkta, denizi kucaklarcasına ilerleyen bir balıkçı teknesi, martılara kahvaltı zamanının geldiğini haber veriyordu. Binlerce martı, bir lokma yiyecek için mücadeleye girişmişti bile. İşte zor bir gün daha başlıyordu.




YORUMUM

Richard  Bach yazar ve pilottur. Hikayeleri o yüzden uçmak üzerinedir. Bu kitap fabl tarzında yazılmış bir öyküdür.Yazar, Jonathan'ı özgür insanın sembolü olarak yaratmıştır. Martı sembolünü kullanarak diğer kuşlarla kıyaslama yapabilmiş. Bu kuşun kendi doğasına özgü sınırlarının da ötesine geçebileceğini göstermek istemiş. Özgürlüğün anlamı, bütün kararlarında her zaman kendine öncelik vermektir. Daha sonra çevren için elinden gelen desteği vermektir.
Toplum, bizim sınırlarımızı belirliyor. Bunun için, aile çocuklarının toplumda uyum içinde var olması için gelenek ve görenekleri öğretiyor. Aile, toplumdaki kendi bekası için de bunu istiyor. Ama eğer biz çocuklarımızın potansiyellerini ortaya çıkarmasını istiyorsak onu her koşulda desteklemeliyiz. Çünkü hepimiz bu dünyaya ruhsal olarak evrilmek için geliyoruz. 
Jon da bir kere kendi sınırlarını aşınca potansiyeli ortaya çıkarıyor ve  kendisini başka bir boyutta buluyor. Burada Nirvana'ya ulaşmak da diyebiliriz. "Mağara Alegorisi"ndeki insanın mağaradan çıkıp filozof olması gibi. Yani, insanın tanrısallığa ulaşma çabasının sonucunda, kendisinin en iyi olma haline gelmesidir. Hazır olduğumuzda da "içsel rehber"imiz önümüze çıkar. Dönüştükçe bizimle aynı yolda ilerleyen insanlarla karşılaşırız.  
Jon'un cenneti "özgürlüğü ve öğrenme çabasını" oluşturur. Cennet, bizim mükemmel olma çabamızın sonucudur. Kendimiz için yarattığımız evrendir. Burada zaman ve mekan kavramı yoktur. Her şey anda mevcuttur. 
Kendimizi gerçekleştirmemiz yeterli değildir. Jon gibi geri dönüp bizim gibi potansiyeli olan insanlara dokunmamız ve destek olmamız lazım. Çünkü biz bir bütünün parçasıyız ve diğer insanlara da yardım etmekle yükümlüyüz. 
Yazar, Jon'un kutsal bir objeye dönüştürülmesiyle dogmaların insanları nasıl köreltebileceğini  göstermiş. İnsanlar, başka insanların başarılarını örnek alacak yerde onlara biat etmeyi  tercih ediyorlar. Çünkü çaba göstermek zor geliyor. Alışılmış olan sınırların dışına çıkmak demek "Düşüncelerinizin zincirlerinden kurtulun, bedenlerinizin zincirlerini kırın..." ve bu hiç kolay değildir. Bu kitabı okuduğunuzda hayatınızda  hiçbir şey aynı olmayacaktır. Tavsiye ediyorum. 

"Gözünle gördüklerine sakın inanma. Görünenlerin hepsi sınırlıdır. anlayarak bakmaya bildiklerinin ötesine geçmeye çalış. O zaman uçmanın anlamını daha iyi öğreneceksin."
"Öğrenmek, araştırmak, özgür olmak. Yaşamın amacı olmalıdır."
"Cennet, etkinliğin ta kendisidir, cennet olmaktır. Mükemmelliğe ulaşmanın kendisidir."

                             Sevgilerle, @kitapdiari

MY REVIEW

Richard Bach is a writer and pilot. So his stories are about flying. This book is a story written in fable style. The author created Jonathan as a symbol of free man. He was able to compare with other birds using the seagull symbol. He wanted to show that this bird could go beyond the limits of its nature. Freedom means always giving priority to yourself when you make decisions. Then give your best support for your environment.
Society determines our boundaries. For this, the family teaches traditions and customs to ensure that their children are in harmony in society.  The family wants this for their survival in society,too. But if we want our children to realize their potential, we must support them under all circumstances. Because we all come to this world to evolve spiritually. 
Once Jon crosses his own limits, he reveals the potential and finds himself in another dimension. Here we can also say, he reaches Nirvana. It's like the man in "Cave Allegory" came out of the cave and became a philosopher. That is, as a result of man's effort to attain divinity, he becomes himself the best. When we are ready, our "inner guide" comes before us. As we turn, we meet people on the same path as us. 
Jon's paradise constitutes "freedom and effort to learn". Heaven is the result of our efforts to be perfect. It is the universe we create for ourselves. There is no concept of time and space. Everything is available at the time.
It is not enough for us to realize ourselves. We need to go back and touch people like Jon with potential like us. Because we are part of a whole and we are obliged to help other people.
The author has shown how dogmas can be dulled by turning Jon into a sacred object. Instead of taking the success of other people as examples, people prefer to obey them. Because it's hard to make an effort. Going beyond the usual limits means "Get rid of the chains of your thoughts, break the chains of your bodies ..." and that is not easy. When you read this book, nothing will be the same in your life. I would recommend.

"Don't believe what you see with your eyes. All that appears is limited. Try to go beyond what you know by looking. Then you will learn better the meaning of flying. "
"To learn, to research, to be free. It must be the purpose of life."
"Paradise is the activity itself, to be heaven. It is the achievement of perfection itself."

                                          Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim