Zülfü Livaneli : SERENAD

 TANITIM:
Roman okumak istiyorsanız…
Her şey, 2001 yılının Şubat ayında soğuk bir gün, İstanbul Üniversitesi'nde halkla ilişkiler görevini yürüten Maya Duran'ın (36) ABD'den gelen Alman asıllı Profesör Maximilian Wagner'i (87) karşılamasıyla başlar.

1930'lu yıllarda İstanbul Üniversitesi'nde hocalık yapmış olan profesörün isteği üzerine, Maya bir gün onu Şile'ye götürür. Böylece, katları yavaş yavaş açılan dokunaklı bir aşk hikâyesine karışmakla kalmaz, dünya tarihine ve kendi ailesine ilişkin birtakım sırları da öğrenir.

Serenad, 60 yıldır süren bir aşkı ele alırken, ister herkesin bildiği Yahudi Soykırımı olsun isterse çok az kimsenin bildiği Mavi Alay, bütün siyasi sorunlarda asıl harcananın, gürültüye gidenin hep insan olduğu gerçeğini de göz önüne seriyor.

Okurunu sımsıkı kavrayan Serenad'da Zülfü Livaneli'nin romancılığının en temel niteliklerinden biri yine başrolde: İç içe geçmiş, kaynaşmış kişisel ve toplumsal tarihlerin kusursuz dengesi.

             YORUMUM:
           
 Yaşanan ve hiç bitmeyen aşka yazar aracılığıyla tanıklık ettim. İnsanların suç işlemedikleri halde sadece hayatta kalabilmek adına yerlerini, yurtlarını hatta kimliklerini feda etmesi insanlık suçu, hala da böyle. Nazi Almanyasında Yahudi soykırımına değinen aslında bu romanı okuyana kadar pek de bilinmeyen Struma olayının içyüzü...Elinizden bırakamayacağınız, tek nefeste okuyup bitirmek isteyeceğiniz bir Livaneli klasiği...
                                                                                
                                                                                                              Münire Serter


                              UÇURTMANIN YORUMU


Münire' nin yorumuna tamamen katılıyor ve ekleyecek hiç bir şeyim yok. Okumanızı tavsiye ediyorum.

                                                                           Sevgilerle, Uçurtma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Gabriel Garcia Marquez: Kırmızı Pazartesi / The Red Monday

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim