Nermin Bezmen: Sırça Tuzak (1. Kitap); Şeytanın İflası (2.Kitap)


TANITIM:Kötü ile iyinin binlerce yıldır süren mücadelesi...

Nermin Bezmen bu mücadeleyi çok satan romanı Sırça Tuzak'ta, Vardar ailesinin iç hesaplaşmaları üzerinden anlatıyor. 

"Kimsin?" diyebildi, kendinin bile duymadığı bir sesle. Belki de hiç çıkmamıştı kelimeler dudaklarından, bilemiyordu. Bu bir kâbus olmalıydı. Gözünü bir kez daha kapadı ve açtığında, her şeyin normale döneceğini umdu. Ama hayır. Üstelik diğeri sorusunu duymuş olmalıydı. Bir adım daha yaklaştı Selçuk'a. Şimdi çıplak bedenleri neredeyse birbirine değiyordu.

"Niye bu kadar şaşırdın?" dedi yaratık, derin bir oluktan gelir gibi yayılan sesiyle. "Yıllardır içinden benimle konuşup duruyorsun zaten. Artık görmeyi hak ettin."

"Kimsin?"

"Şeytanına merhaba de Selçuk Vardar."

Nesillerin çabalarıyla büyüyüp devleşmiş bir sanayi imparatorluğu... Artık bu imparatorluğun yönetiminde söz sahibi olmaya aday genç kuşak Vardarlar... Ve içlerinden biri; hırslı, kıskanç, megaloman, küstah, yalancı... Ruhsuz varlığını, arsız hayâllerini Vardar imparatorluğuna tek başına sahip olmaya adamış, bu amaca ulaşmak için yoluna çıkan her şeyi ve herkesi ezip geçmeye kararlı, "şeytan"ıyla buluşan bir adam...
TANITIM:İblis, olduğu yerde doğruldu ve yataktan çıktı. 
Kollarını göğsünde çapraz yapıp hâkim bir tavırla Selçuk'un gözlerine bakarak devam etti:

"Bir kez daha söylüyorum: Seninle ilgili ümidim yüksek. Senin karakter yelpazende, kıskançlıktan kibre, doyumsuzluktan küstahlığa, yalancılıktan iftiraya, hırsızlıktan megalomaniye; bütün istediğim renkler mevcut. 

Ve... en önemlisi, aralarında sevgi yok. Yani mükemmelsin. Yeter ki, yelpazeyi açıp kaparken hesaplarını çok dikkatli yap. Yoksa daha önce de söylediğim gibi, kendi rüzgârınla savrulup kalırsın. O zaman ben hiçbir şey yapamam."

Yıllardır sanayicilik yapan isim sahibi, saygın bir aile... 

Ailenin dağılmasına neden olan bir adam… Ve onun bir sanayi imparatorluğunu çökerten "şeytanî" planı... 

Nermin Bezmen Şeytanın İflası'nda Sırça Tuzak'la başlayan hikâyenin ikinci perdesini açıyor, âdeta sinematografik bir kurguyla Vardar İmparatorluğu'nu üçüncü nesle teslim ediyor. Meraklı bir okursanız bu kitapta anlatılan ailenin ne kadar kurgu ne kadar gerçek olduğuna dair tahminlerde bulunmaya çalışacaksınız belki. Ya da romandaki hangi kadın karakterin yazarından izler taşıdığına dair bir dedektiflik uğraşı içine gireceksiniz. Ama kesin olan bir şey var: Şeytanın İflası'nı bir kez okumaya başladığınızda elinizden bırakamayacaksınız.
                                              YORUMUM
Vardar ailesinde iktidar savaşı var ama hiç kimse farkında değil. Sadece bir kadın Şeytanın oyunlarını fark edebiliyor ama hiç kimseyi inandıramıyor. Ne yazık ki ailesi bir sürü zorluklardan geçmek zorunda kalıyor. En sonunda şeytanın gerçek yüzü ortaya çıkıyor ama ne pahasına...
Bu hikayede de dikkatimi çekti, sormadan edemeyeceğim: Neden erkekler kendi ailelerin hatalarını görmezden geliyorlar? Bir kadın ailesini her ne kadar sevse de önceliği daima kendi kurduğu ailesidir. 
Hikaye sürükleyici. Okumanızı tavsiye ederim.

                                                         Sevgilerle, Uçurtma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Gabriel Garcia Marquez: Kırmızı Pazartesi / The Red Monday

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim