Sandy Tolan: Limon Ağacı
TANITIM: Okuyan herkesi derinden etkileyen gerçek bir tarihi roman.
Bu acı veren güzel öykü, kitap bittikten sonra bile insanın aklında kalmaya devam ediyor.
Elif Şafak
Ortadoğu'nun kalbi... Acı, savaş, anlaşmazlık dolu bir tarih. İki halk ve iki aile. Topraklarından zorla sürgün edilen Filistinli Arap Beşir ile ailesi Nazi katliamından kaçmış olan İsrailli Yahudi Dalia'nın anlaşmazlığın ortasında kurduğu, yüreğinizi ısıtacak dostluğu...
Zarafet ve merhamet ile yazılmış LİMON AĞACI her şeyin pamuk ipliğine bağlı olduğunu ama yine de her şeyin olabileceğini hatırlatıyor. Tarihin acımasızlığına inat Ortadoğu'nun kalbinde yeşeren LİMON AĞACI unutamayacağınız bir kitap olacak.
"Limon Ağacı, olağanüstü öyküsü ve duygu yüklü anlatımıyla sizi saracak."
Sunday Times
"Okuyucular Dalia ve Beşir'in zorluklarla dolu dostluklarını izleyerek, dünyanın en inatçı çatışmasını içlerinde yeniden yaşayacak."
Publishers Weekly
"Hiçbir kitap daha etkileyici olamaz ... ve Limon Ağacı kesinlikle bu yıl okuyacağınız en iyi kitap olacak."
Christian Science Monitor
"Yarım asır boyunca İsrail-Filistin çatışmasının öyküsünü taşıyan tek bir ağaç varsa, o da budur. Sandy Tolan bu ağacı bulmuş ve onun aracılığıyla iki halkın acı ve tutkusunu gözler önüne sermiştir."
Milwaukee Journal Sentinel
YORUMUM
Yazar, Filistin topraklarına İsrail göçmenlerinin yavaş yavaş yayılışını anlatılıyor.
Bu iki ulusun beraber yaşamalarının imkansız olduğu gerçeğinin üzerine duruyor.
Yahudiler soykırım gibi bir mübadeleden geçtikten sonra, yıllar sonra benzerini Filistinlilere uygulamaya başlıyorlar.Yahudiler, Filistinlileri kendi topraklarında zararlı otlar olarak görüyorlar ve aynı topraklarda beraber var olamayacaklarına inanıyorlar.
Bu iki ulusun birer bireyi olan Dalia ve Beşir'in birbirlerini tanıma ve kendi düşüncelerini birbirlerine dayatmaya çalıştıklarını görüyoruz. Zamanla her iki tarafın da kendi yanlışlarını itiraf etmesi çok ilginç.
Bireysel bazda iletişim inişli çıkışlı olabiliyor, ama politik platformda güçlü olan taraf her şeyi kendi çıkarı doğrultusunda kullanıyor. Politika ve çıkarlar söz konusu olunca kimse taviz vermek istemiyor. Halkın gözünden düşmemek için barışçıl yollara yanaşmıyorlar.
Bir evin, bir bahçenin ya da bir limon ağacın bir aile için yuva, ocak anlamına geliyor ve hiç kimse vazgeçmek istemiyor. Bu da bir ülkenin kendi toprağı, kültürü, alışkanlıkları olması ile aynı anlama geliyor. Başka bir millet gelebilir ama her zaman misafir olarak görülüyor.
Beşir ve Dalia kendi çaplarında bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ve "Açık Ev" kuruyorlar ama ulusal bazında fazla destek bulamıyorlar.
Eğer İsrail- Filistin çatışmasının tarihi sürecini merak ediyorsanız kitabı ilginç bulacaksınız. Maalesef çevirisi çok kötü. Pegasus yeni baskılar yapmasına rağmen fazla bir düzeltmeye gitmemiş.
Tavsiye ediyorum.
Sevgilerle, @kitapdiari
Yorumlar
Yorum Gönder