Alain De Botton: Ateistler İçin Din
TANITIM:Modern dünyanın seküler düzeninde yaşayan insanlar dinlerle olan bağlarını ya tamamen koparmış ya da en aza indirgemişlerdir. Oysa dinlerin eğitimden sanata kibarlıktan dayanışma duygusuna uzanan çok farklı alanda geliştirdikleri yaklaşımlar, derinlikleri, güzellikleri ve özellikle de insanının duygusal dünyasının gereksinimlerini karşılamaları açısından incelenmeye değerdir.
Alain de Botton, son derece ilginç bir tez ileri sürüyor: Seküler dünyanın dinlerden öğreneceği ve kendi anlayışı içinde yeniden yorumlayarak üreteceği çok farklı düzenlemeler vardır ve bu düzenlemeler sayesinde endişeli ve yalnız modern insan kendisini iyi, mutlu ve yeterli hissetmeyi başarabilir. Dinleri yepyeni bir bakış açısıyla görmek ve insanların mutluluğu için seküler dünyada onlara yer açmak hayatlarımızı derinden değiştirebilir.
Dinlere ve modern hayata şaşırtıcı, yenilikçi, sarsıcı, düşündürücü bir bakış...
Bu kitap, Tanrı var mı yok mu üzerine yazılmamış. Yazara göre eğer Tanrı yok olduğunu kabul edersek, yani ateist olarak yaşarken, dinlerin de bazı başarılarını örnek olarak almamızı gerektiği konusunda inceleme yapmıştır.
Ona göre," iki temel gereksinim nedeniyle dinleri yaratığımızı düşünüyor. İlki, topluluk halinde uyum içinde yaşama gereksinimi. Diğeri de, mesleki başarısızlıklar, sorunlu ilişkiler, sevdiklerimizin ölümü, sağlığımızın bozulması ve kendi ölümümüzün konularındaki kırılganlıklardan kaynaklanan ürkütücü yoğunluktaki acıyla baş etme gereksinimi."
Bana göre buradaki örnekler büyük şehirlerdeki yaşam biçimi için de örnek olarak gösterilebilir. Bu ister dindar ol ister ateist ol toplumda bir yalnızlaşma söz konusu. O yüzden bana göre mahalle kavramına dönmemiz gerekiyor. Yaşadığımız apartmanda bile sadece apartmanın gereksinimleri için toplanıyoruz. Etrafınıza bir bakın göstermelik olarak dindar yaşayanlar çoğaldı ama herhangi bir konuda biraz konuşun kendilerinin herhangi bir konuda yanıldıklarını veya herhangi bir şeyi sorguladıklarını görmekte zorluk çekiyorum.
Kitabı, ateistler için bir din arayışı olduğunu düşünerek almayın .Yazar bütün dinlerden başarılı oldukları konulardan örnek vermiş ve ateistlere bunları baz alarak uygulamalar önermiş. Yani "yiğidi öldür ama hakkını ver" misali.
Sevgilerle,Uçurtma
Yorumlar
Yorum Gönder