Osman Balcıgil :Zerdüşt'ün Sırrı


TANITIM:Pers İmparatoru Darius Babil, Mısır, Libya, Anadolu, hatta Trak topraklarını ele geçirdi ama Yunan diyarından zaferle dönemedi. O ölünce, oğlu Kserkses babasının planını gerçekleştirmek için kolları sıvadı.

Krallar Kralı'nın Yunan'a karşı gireceği savaşı kazanamaması halinde dinlerinin tehlikeye düşeceğini öngören Zerdüşti bilgeler, geniş Pers topraklarında gözden ırak üç ayrı nokta ve reisleri özel olarak yetiştirilmiş dört klan seçtiler.

Yola çıkacak üç klandan hiç olmazsa biri, geleneklerin ve özellikle inek derisi üzerine altın harflerle yazılmış kutsal kitap Avesta'nın muhafızı olmayı başarabilecek miydi?

Bilge Rahip tarafından İÖ 500'lerde kaleme alınan Zerdüştiliğin kayıp kutsal kitabı Avesta, 2000'li yılların başında ortaya kim tarafından ve nasıl çıkartılacak?

Nietzsche'nin Böyle Buyurdu Zerdüşt! isimli kitabı için "Tam bir palavra" diyen Hint kökenli eski Avestan uzmanı Nasreddin Parsî, Türk yardımcısı Sungur İlyaslar'a kim olduğunu ve gerçek niyetini neden açıklamıyor? İngiliz bilim adamı Parsî, gönlünü Sivas kırsalında kaptırdığı Zerdüşti kızdan aşkına yanıt alabilecek mi?

Kürtlerin aynı coğrafyanın unsurları olan Türk, Pers, Arap gibi Müslüman; Süryani, Keldâni, Ermeni gibi Hıristiyan toplumlardan ayrışması gerektiğini düşünen PKK teorisyeni Hoca, eline "kaza eseri" geçen fırsatı kullanabilecek mi?

Silahların gölgesinde başlayıp, Irak'taki Kandil ve İran'daki Kozareş gibi PKK kamplarına hatta Londra, Paris gibi önemli başkentlere uzanacak büyük mücadelenin galibi kim olacak?
                                              YORUMUM

Osman Balcıgil yine hayal kırıklığına uğratmadı. Elimden bırakamadım. Kitapta  hikayenin başı ve sonu örüntülü halde anlatılıyor. Zerdüştlüğün geçtiği dönemden kesitlere şahit olacaksınız . Pers diyarından Anadolu topraklarına kadar geçen yolculukta eski dinlerin ve krallıkları anımsayacaksınız. Bazen bana masal gibi geldi ama bu topraklarda ne kadar farklı medeniyetler yükselip yok olduğunu hatırlayınca yaşadığımız bu toprağa daha saygıyla basacaksınız. Hikayenin bir kısmı günümüzde geçiyor. Zerdüştlüğün geleneklerini sürdüren aile ile tanışmak, yaşadıkları mağaraları hayal etmeden duramıyorum.
"Zerdüşt, yaşadığı sürece insanlara iyilik ve kötülüğün durmaksızın savaştığını öğretmişti. Savaşın bir tarafında akıllı ruha, iyi fikre ve doğru kanuna sahip Ahura Mazda, öteki tarafında bunların tersini savunan Ahriman'ın bulunduğunu anlatmıştı."
Zerdüşt, kadın erkek eşitliğini savunuyor, intiharı yasaklıyor, zinaya karşı çıkıyor, ölülerin bedenleri ile teması günah sayıyor, şarabı gönül açtığı için tavsiye ediyor. Zerdüşt ilk defa görülmeyen tanrıdan bahsediyor. Çok ilginç.
Tavsiye ediyorum

                                                                    Sevgilerle,Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim