Mark Manson : Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı /The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life


TANITIM: “Büyük Güç Büyük Sorumluluklar Getirir.” Doğru. Ama bu sözün daha iyi bir akış açısı var, ve gerçekten derin bir bakış açısı. Tek yapmanız gereken sözlerin yerini değiştirmek: “Büyük sorumluluklar büyük güç getirir.” “Her şeyi iyi tarafından görmek” gibi bir şey iyi gibi görünse de, gerçek şu ki hayat bazen berbattır ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir. Negatif duyguları inkâr etmek daha derin ve daha uzun ömürlü negatif duygulara ve duygusal bozukluğa neden olur. Sürekli pozitif olmak hayatın sorunları için geçerli bir çözüm değil, bir inkâr biçimidir. Doğru değerleri seçerseniz, bu sorunlar size zindelik, kuvvet ve şevk verir. Dedemin zamanına dönersek, kendini çok kötü hissettiğinde şöyle düşünürdü, “Bugün berbat bir günümdeyim. Ama n’apalım hayat böyle, ben samanları havalandırmaya devam etmeliyim.” Ama ya şimdi? Şimdi beş dakikalığına bile kendinizi çok kötü hissetseniz son derece mutlu ve harika hayatları varmış gibi sunan insanların 350 fotoğrafıyla bombardıman ediliyorsunuz, bu durumda hatanın sizde olduğunu hissetmemeniz imkânsız kuşkusuz. Değmeyecek şeyleri kafaya takmamak çok önemlidir. Dünyayı kurtaracak olan şey budur. Dünyanın bazen berbat olduğunu ama bunun da doğal olduğunu kabul ederek yaşamak gerek. Çünkü her zaman böyleydi ve her zaman da böyle olacak. Sosyal medyada her gün milyonlarca kere paylaşılan “Nasıl Mutlu Olunur” tarzı saçmalıklarda yanlış olan ve kimsenin fark etmediği şey şudur: Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve de tam tersine, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir. Pokerde elinde korkunç kağıtlar olan biri çok güzel eli olan birini yenebilir. Elbette eli güzel olanın kazanma ihtimali daha büyüktür, ama sonunda kazanan her oyuncunun oyun süresinde yaptığı seçimlerle belirlenir. Hayatı da aynı şekilde görüyorum. Hepimize dağıtılmış bir el var. Bazılarının eli daha iyi. Sadece kağıtlara bakarak berbat durumda olduğumuzu söylemek kolaysa da, gerçek oyun o kağıtlarla yapacağımız seçimlere, almaya karar verdiğimiz risklere ve birlikte yaşamayı seçtiğimiz sonuçlara bağlıdır. İçinde bulundukları duruma göre sürekli en iyi seçimleri yapanlar tıpkı pokerde olduğu gibi hayatta da öne çıkarlar ve illa da eline en iyi kağıtlar gelmiş olmaları gerekmez.

                                                                             YORUMUM


Şu aralar baya bir Kişisel Gelişim kitaplar okuyorum ve kendimle ilgili farkındalığı yükseltmek istiyorum. Kendimle ilgili çok olumlu gelişmelere şahit oldum bu da tabi ki hayatımı daha dolu dolu yaşamaya itti. Bazı zamanlar sıkılmama da sebep oldular çünkü hayatımda gelişen olaylar üzerinde her zaman kontrolüm olmuyor. Bu kitap sayesinde farklı bir bakış açısı edindim. Evet hayatım her zaman dört dörtlük değil ama bunun için üzüleceğime her şeyi oluruna bırakmayı öğrendim. Hayatımda zorluk dediğim engeller benim gelişmeme vesile oldular. Her zaman öncelik sizde olsun. Bu bencillik gibi görülebilir ama kendimizden taviz verdikçe hayattan zevk almamaya başlıyorsunuz. Tavsiye ederim.

"Daha iyi bir yaşamın anahtarı daha fazlasına sahip olmaya çabalamak değildir; daha aza önem vermektir, gerçekten doğru ve o anda önemli olana aldırmaktır."
"Sorunlar hayatımıza anlam ve önem katar. Sorunları yok saymak anlamsız bir varoluş demektir."
"En radikal değişimlerimizi en kötü dönemlerimizin sonunda yaşarız."
"Başarı ölçütünüz sadece bir şey yapmak olduğunda, başarısızlık bile sizi ileri iter."

                                                                       Sevgilerle, Aygül Demir



                                                                         MY REVIEW



I am reading a lot of  Personal Development books these days and I want to raise awareness about myself. I witnessed many positive developments about myself which of course led me to live a more full life. Sometimes they made me bored because I do not always have control over things that happen in my life. Thanks to this book I got a different perspective. Yes, my life is not always perfect but I learned to let it be. The difficulties I have had in my life are not obstacles instead they have been means for my development. Always give priority to yourself. It can be seen as selfishness but as we make concessions from ourselves, you are starting not to enjoy your life. I advise you.

"A key to a better life is not to strive to have more; to give attention to less, it is really right and  important to take care of what is important at that moment to you. "
"Problems add meaning and importance to my life. To ignore the problems is a meaningless existence. "
"We live our most radical changes at the end of our worst periods."
"When you are doing just one thing as a measure of success, even failure will push you forward. "

                                                                              Sincerely ,Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim