Muazzez İlmiye Çığ : Gilgameş Tarihte İlk Kahraman


TANITIM: Sumerolog Muazzez İlmiye Çığın kaleme aldığı bu kitap, Sumerlilerin bundan binlerce yıl önce yaşamış olan kahraman kralı Gilgameş'in serüvenlerini kapsayan bir öyküdür.


Bu öyküde yer alan konular, Gilgameş'in yaşadığı çağdan itibaren yüzyıllar boyunca ağızdan ağıza geçtikten sonra çiviyazısıyla destan halinde tabletlere yazılmıştır. Babilliler, Sumerce yazılmış tek tek konuları, Akad dilinde bir bütün destan haline getirmişler. Çığ, Sumerce yazılıp destana alınmamış öyküleri, Xll, tablette yazılanları ve destanda bulunmayan, fakat Akadca şiir halinde yazılmış Gigameş'in doğumunu anlatan öyküyü de kitabına ekledi. Böylece Gilgameş destanının tümünü ve Gilgameşe ait yazılan bütün konuları bir araya toplamış oldu.



Tutkuları, sevinçleri, acıları, umutları ve hayal kırıklıklarıyla bugüne bağlanan tarihin ilk kahraman kralını, Sumerolog Çığın akıcı anlatımıyla tanıyacaksınız.


                                                                                 YORUMUM


Bu destan Sümerlilerin ve sadece %40 ı okunabilmekte o da yer yer belirsiz ama yine de bütün olarak anlamlandırılmıştır. Yazar parça parça bulunan yazıtlardan hikayeleştirmiş. Çok ilginçti. 
Gilgameş, Uruk şehrin kralıydı. Uruk, Sümer ülkesinin Tufan'dan sonra ilk var olan şehirlerinden biriydi. Bu şehir çok zengin bir şehirmiş. Rahibeler aynı zamanda zevk sanatını biliyorlarmış ve çok saygı duyuluyormuşlar . Gilgameş 'in kahramanlıkları dile destan oluyorlar. Nihayetinde, ölüm gerçeği ile yüzleşiyor ve ölümsüz olma yolunu arıyor. Sonunda, hayatı anlamlı yaşamanın önemini anlıyor. Çok akıcı yazılmış. Bu destan kendinden sonra gelen Yunan, Hint ve Kuzey Avrupa destanlarına örnek olmuş. Tavsiye ediyorum.

"Tanrılar ölümsüzdür, insanların ise yaşam günleri sayılı. Canavarı öldürürsek, hiç olmazsa adımız yaşayacak."
"Kadın erkek herkesin acı karşısında ağlamaya, sevinmeye, zamanında gülmeye hakkı var. Mademki Tanrılarımız o hissi bize vermiş, niçin onu kullanmayalım!"


                                                                            Sevgilerle,Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim