Yvonne Sherratt : Hitler' in Filozofları / Hitler's Philosophers
TANITIM:
Hitler'in dünyayı yönetmek gibi bir hayali vardı ve bunu yalnızca silah zoruyla değil, aynı zamanda zihinsel baskı kurarak başarmak istiyordu. Kendini bir "filozof-lider" olarak gören Hitler, şaşırtıcı biçimde, döneminin birçok aydınının desteğini de almıştı.
Yvonne Sherratt, Hitler'in Filozofları'nda, Hitler'in filozoflarla olan ilişkilerini irdeleyerek, Almanya'nın fikir âleminin kalbindeki zulmü, hırsı, şiddeti ve ihaneti su yüzüne çıkarıyor. Uluslararası arşivleri tarayan Sherratt, 1920'li yıllarda bile Hitler'in, aralarında Kant, Nietzsche ve Darwin gibi isimlerin de bulunduğu geçmişin asil düşünürlerini nasıl bayağılaştırdığına dair kanıtları gözler önüne seriyor.
1930'lu yıllara damgasını vurmuş Martin Heidegger, Carl Schmitt ve daha birçok filozofun Nazi rejimine saygınlık kazandırmak adına nasıl canla başla çalışıp katliamlara göz yumduğunu, Theodor Adorno, Hannah Arendt gibi diğer filozofların ise anavatanlarından kaçarak başka ülkelerde göçmen olarak yaşamak zorunda kaldığını anlatan Sherratt, Yahudi-Alman kültürünün tarihi mabedi yok edilirken dünyanın dört bir yanına dağılan bu isimlerin kaderlerine de yer veriyor.
YORUMUM
Demokratik bir ülke olan Almanya'da, filozofların yardımıyla bir tiran doğdu. Aydınlar, onun diktatörlüğüne ve katliamları için yasal zemin hazırladılar. Kitapta, Hitler yanlısı filozofların yanı sıra muhalif olanlardan da bahsediliyor. Genellikle Yahudi asıllı bu filozoflar Almanya'dan kaçmak zorunda kalıyorlar. Her ne kadar Amerika'ya göç etseler de orada da Hitler'in 'Nazizm'i yanlı olanlar onları rahat bırakmıyor. Savaş bittiği halde görüyoruz ki Nazi aydınları neredeyse hiç ceza almıyor, hatta kısa süre içinde üniversitelere geri dönüyorlar. Ama aynı şeyi göç etmiş Yahudiler için söyleyemiyoruz. Almanya'ya dönenlerden çok azı eski işlerine dönebiliyorlar.
O dönemin tarihini anlamak adına iyi bir araştırma olmuş. Günümüzde gelişen olaylara bakınca tarih gerçekten tekerrürden mi ibaret acaba diye sormadan geçemeyeceksiniz. Merak edenlere tavsiye ederim.
"Hitler felsefeyi kendine bir hak gibi görmüş ve konuya dair egoist yaklaşımı kendinin de büyük bir düşünür olduğu sanrısına kapılmasına yol açmıştır. Hatta kendine 'Filozof Diktatör' adını uygun görmüştür."
"Nietzsche'nin Yunan sevgisi ile Hegel'in Batı dünyasının kökenine ilişkin tasvirini birleştirmek Hitler'in en sevdiği konu haline geldi.Bununla birlikte atalarının biyolojik olarak Alman soyundan geldiğini iddia ederken Darwinizm'i kullanıyordu."
"Dikkatli olunmadığı takdirde üstü kapalı sözler önyargıları gizleyebilir ve Hitler'in felsefesinin tohumları yeni nesillere de aşılanabilir mi?"
Sevgilerle,@kitapdiari
MY REVIEW
In Germany, a democratic country, a tyrant was born with the help of philosophers. The intellectuals have laid the legal ground for his dictatorship and massacres. In the book, pro-Hitler philosophers as well as the opposition are mentioned. These Jewish philosophers usually have to flee from Germany. Although they emigrate to America, Hitler's 'Nazism' does not leave them alone. At the end of the war we see that the Nazi intellectuals have received almost no punishment, even returning to universities in a short period of time. But we can not say the same thing for the immigrated Jews. Few of them return to their former jobs in Germany.
Good research has been done to understand the history of that period. Looking at the events that are happening in our day, you will not be able to pass without asking whether history is really just a repeat or not. I would recommend it to those who are curious.
"Hitler saw philosophy as a right to himself and led the egoist approach to the subject to think that he was also a great thinker. He even regarded himself as the 'Philosopher's Dictator'. "
"Combining Nietzsche's Greek love with the portrayal of Hegel's origins in the Western world has become Hitler's favorite subject. He was using Darwinism while claiming that his ancestors came from the German lineage. "
"if you are not careful closed words can hide prejudices and can the seeds of Hitler's philosophy be grafted into new generations? "
Sincerely,@kitapdiari
Yorumlar
Yorum Gönder