Jorge Amado : Tarçın Kokulu Kız / Gabriela, Clove and Cinnamon


TANITIM: 
Jorge Amado, diğer romanlarında olduğu gibi bu yapıtında da kendisinin çok yakından tanıdığı Brezilya'nın o çok yönlü, tüm toplumsal baskılara, tutucu geleneklere başkaldıran, içlerinden geldiği gibi yaşayan, özgür ve ateşli insanlarını buluyoruz. Amado, bütün bu özellikleri 'Tarçın Kokulu Kız'ın baş kahramanı Gabriela'da şiirli, canlı, gerçekçi bir üslup ve unutulmaz bir ustalıkla canlandırmaktadır. Gabriela, bugüne dek edebiyatta görülen kadın kahramanların hemen hiçbirine benzemeyen, son derece çarpıcı, renkli, hayat dolu ve doğal olarak, içinden geldiği gibi yaşamaya çalışan bir halk kızı canlılığıyla uzun süre belleklerden silinmeyecek gibi...





YORUMUM


Yazar, natüralist romanı halk romanına dönüştürmüştür. Kitap, bir yandan toprak ağaları ve onlara karşı savaşan burjuvaların siyasal mücadelesini gerçekçi bir şekilde verirken bir yandan da bu havanın içinde yaşayan bir kentteki her sınıftan insanın hayatlarını en ince ayrıntılarına dek büyük ustalıkla gözler önüne sermektedir. Yazar, kadın hakları, siyaset ve ulaşım sorunları üzerine duruyor. Toplumun ikiyüzlülüğünü de görüyoruz. Aynı zamanda toplumdaki bazı kırılmalara da şahit oluyorsunuz.
Nacib Suriye'de doğmuş ve İlheus'a geldiğinde dört yaşındaymış. Bir bar sahibi ve buradaki toplumda yerini bulmaya çalışıyor. Herkesin gibi onun da hayali bir kakao plantasyonuna sahip olmak. Genelde tarafsız olmaya çalışıyor. Onun Gabriela ile olan ilişkisi sayesinde kasabadaki bazı katı gelenekler değişime uğruyor. 
Gabriela, şen ve muzip, bir karakteri var ve dilediği her şeyi elde etmeyi biliyor. Nacib ile evlenmesiyle hayatı zora giriyor çünkü o olduğu gibi davranan bir kadın ve kalıplara sığmıyor.  Hatta Gabriela'nın halkı temsil ettiğine  ve Nacib'in de iktidarı temsil ettiğine düşünürsek, bir gün Gabriela'nın dar ayakkabılarından kurtulduğu gibi bayrağa kaldırıp halkın önünde yürümeye başladığını görüyoruz. Proletaryayı temsil ettiğini görüyoruz. Bayrak da onların Manifestosu.
Gloria, altın kafeste yaşayan güzel bir kadın. Her şeyi var ama ilgiye muhtaç. Kasabanın bütün erkekleri ona gıptayla bakıyorlar. Burada toplumun ikiyüzlülüğüne şahit oluyoruz. Kendi eşlerine asgari saygıyı esirgeyen, onlara hizmetçi muamelesi yapan; buna karşılık metres tuttukları kızlara mücevherler, parfümler hediye eden kocalar, toplum tarafından doğal karşılanıyor ve sorgulanmıyor. Onlara göre Gloria, toplumda önemli bir fonksiyonu yerine getirmektedir. Gençlerde güzellik zevki uyandırıyor; çirkin kadınların kocalarının düşlerine anlam kazandırıyor.
Malvina kitap okuyarak, yavaş yavaş bu toplumun ona dayattığı kurallardan kurtulmak için çıkış yolunu buluyor. Bir kadının kendi yolunu çizmesi için aslında bir erkeğe ihtiyacı yoktur farkındalığına ulaşıyor. O yüzden kendi kaderini kendi elleriyle çizmeye karar veriyor.
Mundinho Falcao bir avuç insanı peşinden sürükleyerek muhalefetin başına geçiyor. Değişim rüzgarıyla insanlara yeni ufuklar açıyor. Toplum baskısına rağmen evlenmiyor ve bu kasabada yeni düzenin kurulmasına önderlik ediyor. 
Kitabı çok beğendim. Brezilya halkının Latin, Arap, Afrikalı ve Kızılderilerden oluştuğunu öğrendim. Bu mozaikten dolayı, toplumdaki oluşan bu sinerjiden  çok farklı bir toplum yapısına sahip olduğuna farkına vardım.

"İyi ya da kötü; her şeyin bir sonu vardır."
"Ebedi aşk diye bir şey yoktur. En şiddetli tutkuların bile ömrü kısadır. Eceli geldi mi, yok olur ve bir başkası başlar."
"Evlilik paralı ve kibar bakireyle yapılırdı ancak."
"Bazı çiçekler vazoya konuldu mu, solar."

                                        Sevgilerle, @kitapdiari

MY REVIEW

The author has transformed the naturalistic novel into a folk novel. 
The book gives a realistic understanding of the political struggle of the landlords and the bourgeoisie who fought against them, while also demonstrating the lives of people of all classes in a city that lives in this air with great skill. Author, focuses on women's rights, political and transportation issues. We see the hypocrisy of society. At the same time, you are witnessing some breaks in society.
Nacib was born in Syria and came to Ilheus when he was four years old. He is a bar owner and is trying to find his place in the community here. Like everyone else, he has an imaginary to have cocoa plantation. He's usually trying to be neutral. Thanks to her relationship with Gabriela, some strict traditions in town are undergoing change.
Gabriela has a very funny and mischievous character and she knows how to get anything she wants. When she marries Nacib, her life is getting tough because she is a woman who acts as she is and cannot fit in the molds. One day, we see that Gabriela doesn't fit in the narrow shoes, and as they get rid of them, she lifts the flag and starts walking in front of the people. We see that she  as representing the proletariat. The flag is their Manifesto. 
Gloria, a beautiful woman living in a golden cage. She's got everything, but she needs attention. All the men in town are staring at her. We are witnessing the hypocrisy of society here. Men treat their spouses with minimum respect and treat them as servants; in contrast , the men  who give the mistresses jewelry, perfumes,  are welcomed by society and are not questioned. According to them, Gloria fulfills an important function in society. She brings beauty pleasure to young people;she gives meaning to the dreams of ugly women's husbands. 
Malvina reads the book and gradually finds her way out of the rules imposed by this society. She became aware that a woman does not need a man to make her own path. So she decides to draw her own fate with her own hands.
Mundinho Falcao leads a opposition by dragging a small group of people. He opens new horizons for people with the wind of change. Despite community pressure, he is not getting married and is leading the establishment of a new order in this town. 
I like the book. I learned that the Brazilian people are consist of  Latin, Arab, African and Native Americans. Because of this mosaic, I realized that it had a very different social structure because of this  synergy in society. 

"Good or bad; everything has an end."
"There is no such thing as eternal love. Even the most passionate passions have a short life. When something  deads , it disappears and someone else starts. " 
"Marriage was made with mercenary and gentle virgin."
"Some flowers when are put in vases, faded."


                                         Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim