Irvin D. Yalom : Bir Psikiyastristin Anıları/ Becoming Myself: A Psychiatrist's Memoir


TANITIM:
Seksen beş yaşın acemisiyim. Sona doğru yaklaştıkça adım adım başa dönen bir daire çizerek ilerliyorum. 
Rusya göçmeni Yahudilerin ilk nesil çocuklarından olan yazar ve psikiyatrist Irvin D. Yalom, Washington, DC’nin düşük sınıfın çoğunlukta olduğu bir bölgesinde büyüdü. İçinde bulunduğu şartlardan kurtulmak istediği için aklına doktor olmayı koydu ve bunu inanılmaz bir yükseliş izledi. Başkalarının hayatlarını araştırmak üzerine bir kariyer inşa eden Yalom, kalemini ve terapötik bakış açısını bu kez kendisi için kullanıyor. 
Yalom’un hikâyesi bir rüyayla başlıyor: Kendisi on iki yaşında ve yüzü sivilce izleriyle dolu bir kızın evinin önünden bisikletiyle geçiyor. Her sabah olduğu gibi kızla arkadaş olabilmek umuduyla kıza, “Selam Kızamıklı!” diye bağırıyor. Ama rüyasında kızın babası, Yalom’u her gün tekrarladığı bu sözlerin onu incittiğine dair uyarıyor. Yalom’a göre bu, empatinin doğuşu; bu dersi hiç unutmamış. 
Sevgiye ve pişmanlığa dair anekdotlarla iç içe geçmiş olan Bir Psikiyatristin Anıları’nı okurken, kitapları pek çok insan için yol gösterici bilge bir psikiyatrist ve düşünürün yaşam yolculuğuna şahitlik ediyoruz. Ama bu yalnızca bir insanın hayat hikâyesi değil, Yalom’un yaşamına ve gelişimine dair düşünceleri, bizi kendi köklerimiz ve hayatımızın anlamı üzerine düşünmeye de davet ediyor. 

“Etkileyici, güçlü ve hem konusu hem de Yalom’un yaşadığı zamanlar açısından düşündürücü. İnanılmaz bir kitap.”
-Abraham Verghese, Gözyaşı Kapısı’nın yazarı -

“Yalom’un içe bakışlarının ve anlamlı sözlerinin hayranı olanlar, onun geçmişinin en özel detaylarını, tutkularını ve verimli bir yaşamın kapılarını açan anahtarları bu kitapta bulacak.” 
-Kirkus Reviews -


“İnsan ruhu konusunda dünyanın en önemli ve en başarılı uzmanlarından birinin samimi, içgörülerle dolu hatıratı.” 
-Daniel Menaker -

 “Irvin D. Yalom’un yıllardır büyük bir hayranı olarak Bir Psikiyatristin Anıları’na bayıldım. Bu ondan beklediğimiz kitaptı; kendi benliğine derin bir yolculuk… Onun samimi ve canlı hikâyesi aslında okuyucuların kendi hayatlarını sorgulamalarına da yardımcı olacak. Bize cesur ve yerinde bir öz analizin nasıl bir şey olduğunu gösteriyor. Tekrar tekrar okunması gereken bir kitap.”
-Jay Parini -

YORUMUM

Psikiyarist İrvin D. Yalom'un otobiyografisi. Hayatındaki anıları yanı sıra geçirdiği dönüşümleri de paylaşıyor. Kendisini, ailesini ve hastalarını anlatırken dilini çok samimi buldum. Özellikle grup terapisi konusunda araştırmalar yaparken genellikle deneme yanılma yoluyla sonuçlar elde ediyor olması ilginçti. En çok hoşuma giden tarafı hastalarına karşı şeffaf olması. O kadar yoğun çalışmasına rağmen ailesine zaman ayırabiliyor. En ilginç yanı, karı koca olarak her zaman birbirlerini çocuklardan önce koyuyorlar. Yalom, tecrübelerini paylaşıyor. Bu kitapta yazdığı kitaplarla ilgili düşüncelerini ve deneyimlerini okuyacaksınız. Tavsiye ederim.

"Ailem ıvır zıvır şeyler için para vermezdi ama eğitimimle uzaktan yakından ilişkili herhangi bir şey söz konusuysa gayet cömert davranırlardı."
"Ölümün gerçekliği bizi öldürebilir ama ölüm fikri de kurtarabilir. İnsan nihayetinde fark ediyor ki tek bir hayat hakkımız olduğuna göre onu dolu dolu yaşayıp olabildiğince az pişmanlıkla tamamlamalıyız."
"Hasta ile terapist yol arkadaşlarıdır; birlikte çıktıkları bu yolculukta hasta bazen terapistin hiç dikkatini çekmeyen şeyler görebilir, bunlardan beslenebilir."

                                    Sevgilerle, @kitapdiari


MY REVIEW

Autobiography of the psychiatrist İrvin D. Yalom. In addition to his memories in his life, he also shares his transformations. I found his language very sincere when he described himself, his family and patients. It was interesting, especially when conducting research on group therapy, that he usually achieved results through trial and error.  What I like the most is that he is transparent to his patients. He works so hard, but he can spare time for his family. The most interesting thing is that as husband and wife, they always put each other before children. 
Yalom shares his experiences. In this book you will read his thoughts and experiences about the books he wrote. I advise.

"My family wouldn't pay for junk things, but they would be very generous with anything that was closely related to my education."
"The reality of death can kill us but the idea of death can also save. People finally realize that we have a single life right, let complete  it with as little regrets as possible."
"The patient and the therapist are companions; in this journey together the patient may sometimes see things that the therapist do not pay attention, he can fed from them. "

                                       Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim