Erendiz Atasü: Kızıl Kale


TANITIM:

Erendiz Atasü, çağların değişimlerine, yaşanan süreçlerin toplumsal izlerine her zaman duyarlı olmuş bir yazar. Özellikle toplumsal olanın, tüm toplumların en ağır işçisi, en ağır bedelleri sırtlananı olan kadınlar onun edebiyatında özel bir yere sahipler. Toplumu kadınların ağırlıklı olduğu bir yerden okumaya çalışması, durduğu yerle ilgili kendini ve ele aldığı süreci sorgularken belirleyici bir temel oluşturuyor. Son dönem öykülerini derlediği Kızıl Kale, Erendiz Atasü' nün gerçek ile fantastik arasında yaptığı bir yolculuk. Masalların dünyasından gerçeklerin dünyasına uzanan bu öyküler aynı temel kaygıyı, çürüme karşısındaki aynı irkilmeyi ele alıyor. Erkeğin egemenleştikçe hoyratlaştığı bu dünyanın dili de, kendini gerçekleştirme konusundaki baskıcılığı da bu kitabın temel kaygısı.




YORUMUM

Erendiz Atasü'den okuduğum ilk kitap. Öykülerini çok farklı buldum. Gerçek ile fantastik arasında gelişen olaylar. Zaman ve yer kavramı olmadığı için masalları andırıyor. Kahramanlara verdiği isimler çok manalı. Erkeklerin egemen olduğu dünyada, kadınların bulduğu çözümler ilham verici. Toplumda kadın her zaman mağdur durumda ve kendi kendine çıkış yolunu buluyor ama yaptığı her şey erkekler tarafından anlaşılmıyor. Kadınların verici olması yanlış anlamalara neden oluyor. Hikayeleri beğendim. Diğer kitaplarını da alacağım. 

"Kalıcılıktan ödü kopanlar inşa etti Kızıl Kale'yi, biraz yumurta akından, işlevini tamamlayınca yıkılsın diye. Tanrı'yla yarışa çıkmaktır kalıcılık iddiası."
"Piyanistin ruh iklimine, her erkekte rastlanmayan, şefkat ve sorumluluğun iç içe geçtiği bir duygu bileşkesi egemendi."
"Kadın geniş anları severdi, zamanı yapay bölmelere ayıran görünmez zarların eridiği, yaşantının sonsuzluğa açıldığı anları..."

                                          Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim