Honore de Balzac: Vadideki Zambak / The Lily of the Valley


TANITIM:


Honoré de Balzac (1799-1850): 19. yy Fransız edebiyatının büyük ismi. Edebi kariyerine oyun yazarak başladı. Ancak aldığı eleştiriler neticesinde romana yöneldi. Yirmi yılda 85 romanı tamamladı, öldüğünde arkasında 50 roman taslağı bıraktı. 1830 yılında kurmaca eserlerini Dante'nin İlahi Komedya'sına atıfla İnsanlık Komedyası başlığı altında topladı. Bir kısmı zamanla edebiyatın arketiplerine dönüşen 2000'i aşkın karakter yarattı, tüm bu karakterleri önyargıdan uzak analitik bir yaklaşımla, toplumsal sınıfından yalıtmaksızın ele aldı. Romana kazandırdığı toplumsal ve gerçekçi çerçeve ona gerçekçi romanın kurucusu unvanını kazandırdı.



İnsanlık Komedyası'nın Töre İncelemesi ayağında Taşra Yaşamından Sahneler başlığı altında yer alan Vadideki Zambak 1836 yılında yayımlandı. Roman, gençlikten yetişkinliğe uzanan yolu, evli bir kadına duyduğu aşkla kateden Felix'in hikâyesini anlatıyor.




YORUMUM

Honore de Balzac, Fransız edebiyatının büyük ismi. Romana kazandırdığı toplumsal ve gerçekçi çerçeve ona gerçekçi romanın kurucusu unvanını kazandırmış.
Hikaye Felix'in Natalie de Manerville'e yazdığı mektupla başlıyor. Filix bütün içtenliğinle hayatını anlatıyor; çocukluğu, ailesi ile ilişkilerini ve taptığı kadınla olan aşkını. Felix, sevgisiz bir ortamda büyüyor, özellikle annesi bütün sevgisini abisine yönlendirince kendisini yapayalnız hissediyor. Çoğunlukla parasızlık çekiyor. Nihayet hayalindeki kadın olan Henriette ile tanışıyor. Ama ne yazık ki sevdiği kadın evli ve iki tane çocuğu var. Üstelik her ne kadar duyguları karşılıklı olsa da Henriette erdemli bir kadın ve ona verebileceği tek sevgi şekli annelik olabilir. Kocası ona çok kötü davrandığı halde çocukları için her şeye göğüs germekte. Anne sevgisi görmeyen Felix, sevdiği kadını aynı zamanda "babaya" karşı koruma görevini üstleniyor. Henriette aslında Felix'ten sadece 6 yaş büyük ama verdiği nasihatlerle ve kocasının topraklarını idaresiyle, onun ne kadar iyi yetiştirildiğini görüyoruz. Sosyal ilişkiler konusundaki tahlilleri dikkate değer. Toplumsal değerleri çok iyi açıklamış. Felix onun nasihatleriyle hızla yükseliyor ama tabi genç olduğu için yoldan sapmadan edemiyor. Henriette'nin pişmanlıklarını itiraf ederken içten içe üzüldüm ama insan erdemleriyle yaşarsa kendi kişiliğinden taviz vermemiş oluyor. O yüzden o Felix'in ve diğer insanların biricik kontesidir.
Bütüne bakarsak güzel bir hikaye. O dönem iyi tasvir edilmiş. Kadın erkek ilişkilerini, toplumsal gerçekleri, ekonomik şartları ve tarihi olaylarla iyi kurgulanmış. Çok fazla tasvir olduğu için yer yer sıkıldım. Aşk üçgenini tasvip etmediğim için bu ilişkiyi o döneme göre değerlendirdim. Anne figürü çok iyi yansıtılmış. Sevginin bir kaç tane çeşidini göreceksiniz. Yazar, Henriette'yi herkesin annesi olarak yansıtmış. Bir kutsallık atfetmiş , Meryem Ana gibi: herkesi kollayan, sevgisini kimseden esirgemeyen bir kadın. Tavsiye ederim.

"Bir yürek sizin için açıldığında, bir kulak sizi dinlediğinde, bir bakış size karşılık verdiğinde mutluluğun sonsuzluğunu ancak siz hissedebilirsiniz."
"Mutlulukları bizim eserimiz olan ve ince hesaplarla ya da görev uğruna değil, tükenmeyen ve istekli bir sevgiyle mutlu kıldığımız varlıklara erdemlerimizi aktarabilmektedir."
"Ruhumda bir ruh var; bir iyilik yaptığımda, güzel bir söz söylediğimde o ruh da konuşur, kımıldar; içimde var olabilecek bütün iyilikler, tıpkı havaya güzel kokularını saçan bir zambak gibi o mezardan yayılır."

                                  Sevgilerle,@kitapdiari


MY REVIEW

Honore de Balzac, the great name of French literature. The social and realistic framework he brought to the novel earned him the title of founder of the realistic novel.
The story begins with Felix's letter to Natalie de Manerville. Felix talks about his life with all sincerity;his childhood, his relationships with his family, and his love for the woman he worshiped. Felix grows up in a loveless environment, especially when his mother brings all her love to his brother, he feels lonely. Mostly he's got no money. Finally, he meets Henriette, his dream woman.But unfortunately, the woman he loves is married and has two children. Moreover, although the feelings are mutual, Henriette is a virtuous woman and her only way of giving him love can be motherhood. Although her husband is very bad to her, she does everything to help her children. Felix, who doesn't have a mother's affection, undertakes the duty to protect the woman he loves against the "father." Henriette is actually only 6 years older than Felix but with her advices and the ay of managing the land of her husband, we see how well she was raised. Her analysis on social relations is remarkable. She explained the social values ​​very well. Felix rises rapidly with her advices but because he is young he obviously detour from the path. While Henriette was confessing  her regrets I feel sory for her but if she lives with human virtues she does not compromise her own personality. That's why she is the unique "countess" for Felix and other people.
All in all, it's a good story. That period is well depicted. Women's relationships, social realities, economic conditions and historical events are well constructed. Sometimes I got bored because there was too much depiction. Since I did not approve the triangle of love, I evaluated this relationship according to that period. The mother figure is very well reflected. You will see a few kinds of love. The author portrayed Henriette as everyone's mother. A divinity attributed, like the Virgin Mary: a woman who cares for everyone,an affectionate woman. I advise.

"When a heart is opened for you, when an ear listens to you , when a glance responds to you ,you can feel  the infinity of happiness."
"Their happiness is our work and not for fine accounts or for the sake of duty, we are able to convey our virtues to the beings that we make happy with the endless and willing love. "
"I have a soul in my soul; when I do a favor, when I say a good word, that soul also speaks, moving, all the goodness that may exist in me, is spread out in that grave like a lily of the air with its beautiful scent."

                                         Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim