Hermann Hesse: Narziss ve Goldmund / Narcissus and Goldmund

TANITIM:
Çağımızın en çok okunan yazarlarından Hermann Hesse'nin ünlü romanı Narziss ve Goldmund, kişilikleri ve dünya görüşleri çok farklı iki insanın sıradışı dostluğunu gözler önüne sererken, yaşam, ölüm, sanat, us, aşk, tutku ve cinselliği irdeliyor. Bir yanda manastırın dışındaki dünyaya kapalı, yaşamın yalnızca entelektüel boyutunu önemseyen bilge Narziss, öte yanda manastırın sunduklarıyla yetinmeyen, dünyadaki her zevki tatmak isteyen sanatçı Goldmund; ikisi de kendi yolunda, "kendini gerçekleştirme" yolunda mükemmel'e ulaşmaya çabalasa da, mükemmel'e karşıt yönlerden yaklaşmayı başarabiliyorlar ancak. Karşıtlıkların iki insanı birbirinden koparmadığı, tersine, birbirlerini bütünlemelerini sağladığı bu roman, bundan tam 71 yıl önce yazılmış olmasına ve ortaçağda geçmesine karşın güncelliğini hep koruyacak, bugün olduğu gibi yarın da çağdaş dünyaya önemli mesajlar vermeye devam edecek.


YORUMUM

Yazar, gerçek hayatta kendini hümanist olarak lanse etmiş o yüzden bu iki karakterle kendini özdeştirmiş. Goodmund ile yazar, Yahudi kız Rebekha'ya yardım ettiği için Almanların eylemlerine karşı olduğunu gösteriyor.  Sonuna kadar ülkesini sevmiş ama yapılan yanlışlara da karşı çıkmış. Kitabı "Ankara Okuyor" kulübüyle irdeledik. Harika çıkarımlar yaptık.
Bu iki kahraman aslında bir kişinin iki yüzü. Goldmund iç dünyayı temsil ediyor, Narziss de dış dünyayı. Yazar, insan yaratılışındaki dualizmi işlemiş. Goodmund sayesinde anlıyoruz ki kendi yaratımını sınırlayan kişi yaratıcılığını kaybediyor. Usta Niklaus buna örnektir. Aynı zamanda akreptitilerden de örnekler var: Şovalye, gezgin, toprak ana, anne, yaratıcı... 
Narziss, kişinin iradesini temsil ediyor ve kişiliğini (Goodmund) kendisiyle yüzleşmesi için gerçek dünyaya gönderiyor. Böylece yeterince ders alınca kişilik yaratıma geçebilecektir. Goodmund, çıktığı içsel yolculukta karşılaştığı karakterlerle kendi dönüşümünü sağlıyor. Kadınlara sevgisini ve şefkatini sunuyor ve aynı zamanda "anneyi" bulma arayışındadır. Anne figürü olarak Lidya'yı yapması bana göre tanıdığı kadınlardan en erdemlisi oydu. Aslında sonunda annesini yüzünü şefkatle onu bekleyen Toprak Ana'da görüyor ve ölümü kucaklıyor. 
 Narziss  en başta hırslı ve ukala biri. Narsizm'e gönderme olsa da bunu sadece başta görüyoruz. Goodmund geri döndükten sonra artık eşit seviyeye geldiler. Burada çıkarım olarak "Çok gezen mi bilir , çok okuyan mı?" sonucunu görüyoruz. Arkadaşının yarattığı eserler, ancak görmüş ve hissetmiş biri yapabilir.  Narziss de kendini irdeliyor ve  kişilik "ölüyor" ve "birey" oluşuyor. Tavsiye ederim. Tekrar tekrar okunması gereken bir kitap. 

"Sen annenin kucağında uyuyorsun, ben çölde uyanık dolaşıyorum. Sen düşünde genç kızlar görüyorsun, ben oğlanlar."
"Ölüm başkaları için bir savaşçı, bir yargıç ya da bir cellat, hoşgörüsüz bir baba olabilirdi, ama Goldmund için bir anneydi aynı zamanda, bir sevgiliydi, seslenişi sevgiye çağrı, dokunuşu sevgide bir ürperişti."
"Goldmund usulcacık güldü kendi kendine ve aynadaki hayalinin de kendisiyle birlikte güldüğünü gördü: Çıktığı yolculuktan ne de güzel bir herifi yanına alıp getirmişti."

                                  Sevgilerle,@kitapdiari



MY REVIEW

We examined the book with the "Reading Ankara" club. We made great inferences.
In real life, the author portrayed himself as a humanist, so he identified himself with these two characters. With Goodmund, the author  shows that he is against the actions of the Germans because he offered a help to Jewish girl Rebekha. He loved his country to the end, but he also opposed the mistakes  that  are made. 
These two heroes actually have two faces on one person. Goldmund represents the inner world, and Narziss represents the outside world. The author has committed dualism in human creation. Thanks to Goodmund, we understand that the person who limits his creation loses his creativity. Master Niklaus is an example. There are also examples of acreptives: Knight, traveler, mother earth, mother, creator...
Narziss represents the will of the person and sending his personality (Goodmund) to the real world to confront himself. Thus, he will be able to pass to personality creation. Goodmund provides his own transformation with the characters he encounters in his inner journey. He offers his love and compassion to women and at the same time seeks to find the "mother". As a figure of the mother, making Lydia because she was the most virtuous one of the women he knew. In fact he finally sees his mother's face in Mother Earth kindly waiting for him and embraces death. 
Narziss is an avid and arrogant person. Although it is a reference to Narcissism, we only see it at first. After Goodmund returned, they became equal. Here, as the inference, " Who knows a lot wanderer or reader?" We see the result. The works created by his friend can only be made by someone who has seen and felt. Narziss delves himself and  personality "dies" and "individual" occurs. I advise. It's a book that needs to be read again and again.

"You sleep in your mother's lap, I'm waking in the desert. You see young girls in thought, I'm boys."
"Death could have been a warrior, a judge, or an executioner, an intolerant father for others, but he was a mother to Goldmund, a lover, a call to love, his touch shuddered in love."
"Goldmund laughed gently at himself and he saw his imaginary in the mirror laughing with him:He brought what a nice guy by the journey with him."

                             Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim