Buket Uzuner: Uyumsuz Defne Kaman'in Maceralar; Hava (3. Kitap)
TANITIM:
Gazeteci Defne Kaman hakkında ‘Neden Nükleer Enerji Değil?” yazısı nedeniyle soruşturma açılmıştır. Duruşmanın yapıldığı Kayseri’de Defne Kaman’a Türkiye’nin önemli çevre hukukçuları, gazeteciler, çevre ve hayvan hakları aktivistleri, STK temsilcileri destek vermektedir.
Kayseri’ye 13. yüzyılda hastaları müzikle tedavi eden bir şifahâne ve dünyanın ilk tıp okullarından birini yaptırtan Selçuklu kadın sultanı Gevher Nesibe’nin şehrin merkezindeki büstü gazeteci Defne Kaman şehre geldiği gün gizemli bir şekilde kaybolur. Duruşma sabahı yaşanan bir sürpriz gelişme sonrası bu kez Defne Kaman ortadan kaybolur. Gazeteci kadının Kapadokya’da bir sıcak hava balonunda görüldüğü haberi üzerine tüm dostları onu aramaya giderler.
Buket Uzuner, iklim değişikliğinin neden olduğu tabiat felaketlerinin sürdürülebilir temiz enerji çözümleriyle engelleneceğini savunan, hayvan, çocuk, kadın ve çevre hakları destekçisi kadın gazeteci Defne Kaman karakteriyle edebiyata bir iz düşüyor. Yazar, okuru binlerce yıllık kadim Kam geleneğimizin insanı tabiattaki tüm diğer canlılarla eşit kabul eden özünü hatırlamaya davet ediyor.
“Hava, Buket Uzuner’den biyotik dengeleri bozulan gezegenimizde nefesimize nefes katacak çarpıcı bir iklim-kurgu romanı.”
- Serpil Oppermann - EASLCE Başkanı (Avrupa Edebiyat, Kültür ve Çevre Çalışmaları Derneği)
“Buket Uzuner, [Tabiat Dörtlemesi] romanlarında bir eko-şaman gibi, Anadolu kültürü, mitoloji ve tarihten yararlanıp, günlük varoluşumuzla çevremizdeki dünyayı algılayışımız konusunda yüzleşmek için bir keşfe çıkıyor.”
- Pınar Batur, Vassar - College, USA Ufuk Özdağ, Hacettepe Üniversitesi
YORUMUM
Buket Uzuner, bu kitabında havanın önemine değiniyor. Çevreci duyarlılığını bu kitapta da yansıtmış. Özellikle Nükleer Santral konusunda dikkat çekmeye çalışmış. Mitoloji ile ilgili bilgiler ve tarihi tespitler dikkate değer. "Gılgamış Sonsuzluk Projesi" ilginç.
Gazeteci Defne Kaman'ın hikayesi devam ediyor. Yazdığı bir makale yüzünden dava için bu sefer Kayseri'ye geliyor. Umay Nine, Şamanizm ile ilgili yeni bilgiler veriyor. Yanlış öğretilmiş bilgiler ile igili doğruları açıklıyor. Gevher Nesibe sultanın hastaları müzikle tedavi eden bir şifahânesi olduğunu öğreniyoruz. Bu seferki hayvanımız kartal, adaleti temsil ediyormuş. Defne, bu topraklara adaletin yeniden gelmesi için ortadan kayboluyor.
Bu sefer aile daha da genişlemiş halde buluyoruz. Semahat geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalıyor. Bu da, onun hayatına yeni bir ivme kazandıracağı benziyor. Aile olmak için sevgi yeterli.
Yazar, aynı zamanda bir gezgin olarak okuyucularına Kayseri ve çevresini tanıtıyor. Şimdiden bir sürü yerin ismini not ettim. Kayseri'ye gidince ziyaret etmeyi düşünüyorum. Kitap serinin üçüncü kitabı. Maalesef diğer iki kitaba göre bu kitabın kurgusu biraz zayıf kalmış. Bazı soru işaretleri sayesinde diğer kitabı sabırsızlıkla bekliyorum. Havanın değerini bilin.
"Yüzleşmek, içimizde biriken öfke ve acıya yenilmeden, bağırıp ağlamadan, başımıza gelen felaketi ve acı anıları artık bir kenara bıraktığımızı, çünkü artık daha acısız ve öfkesiz bir hayat yaşamak istediğimizi ilan etmektir."
"Bir kuşun bir kanadı akıl, öbürü gönüldür ve akıl gönülle birlikte taşıdığı için bilgedir. Ulaşılacak erim hürriyet, saadet, adalet ve ölümsüzlük arayışının sembolüdür."
"Çocukluk ve ilk gençlik, insan yaşamının mucizelerle dolu dönemleridir, daha sonrası o mucizelere nasıl inandığımıza dair hayal kırıklıklarını tamir etmekle ve o zamanki saflığımızı özlemekle geçer."
Sevgilerle,@kitapdiari
Ben de ilk iki kitaba göre bunu biraz zayıf bulmuştum. Umarım son kitabı güzel olur.
YanıtlaSil