Madeline Miller : Ben, Kirke


Ben KirkeTANITIM:


NPR, Washington Post, Buzzfeed, People, Time, Amazon, Entertainment Weekly, Bustle ve Newsweek’e göre Yılın En İyi Kitabı
Goodreads okurlarına göre 2018’in En İyi Fantastik Kitabı
“Bu dikkat çekici hikâye sizi, Kirke’nin yaptığı bir büyü gibi etkisi altına alacak.”
- Mary Doria Russell, Serçe’nin yazarı
“Tek kelimeyle büyüleyici ve zarif anlatımıyla Ben, Kirke, kadın yaşamının sıradan ve de sıradışı bir hikâyesi.”
- Eimear McBride, Kız Natamam Bir Şeydir ‘ in yazarı
Ozanlar benden, –erkek– kahramanın karşısında diz çöküp merhamet dilenen bir kadın olarak bahsetti hep; ilaç katarmışım tatlı şaraplarına, büyüleyip domuza çevirirmişim hızlı giden gemilerin tayfasını, babaevini unutturur, sılaya kavuşmalarına müsaade etmezmişim. Ne demeli, kadınlara haddini bildirmek ozanların en sevdiği vakit geçirme biçimidir; yerlerde sürünüp ağlamazsak gerçek bir hikâye olmazmış gibi.
Ama yanılıyorlar, yanılıyorsunuz: Cadılık illa nefret, kıskançlık ya da başka türlü bir kötülükten doğmaz; ben ilk büyümü aşkımdan yapmıştım.
Ben, Helios’un kızı, Aiaie Cadısı Kirke. Hayatım boyunca trajedinin beni bulmasını bekledim. Bulacağından hiç kuşkum yoktu çünkü başkalarının hak ettiğimi düşündüğünden daha fazla arzum, isyanım ve gücüm vardı, yıldırımları üstüne çekecek şeylerdi bunlar. Ve bir gün, artık bu dünyaya dayanamayacağım, diye düşündüm.
Bunun üzerine denizin derinliklerindeki kadim bir tanrı seslendi: Öyleyse çocuğum, başka bir dünya yap.
Ben, Kirke’de Madeline Miller; Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus ve Zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikâyesini farklı bir bakış açısından sunmakla kalmayıp Olymposlu tanrıların dünyasını Homeros’un destansılığında aktarmayı başarıyor.


YORUMUM

Mitolojiyi çok sevmeme rağmen ne zamandır bu kitabı aldığım halde okuma şansım olmamıştı. İyi ki okumuşum. Olimpus tanrılar hakkında iyi kötü bilgim vardı ama Titanlar konusunda eksik olduğumu fark ettim. Kirke bana göre ilk feministlerden biri. Kendi kendine yeten, hiç kimseye boyun eğmiyor. Kendi cezasını çekebilir ama kaderini kabullenmiyor. Ailesi tarafından dışlanmasına rağmen kendi dünyasını yaratıyor ve cadı olmanın en iyi yollarını buluyor. Başta kendi gücüyle hatalar yapıyor ama sonra akıllanıyor. Annelik konusunda da fedakarlığı sınırsız ama eninde sonunda çocuğun kaderini yaşamasına izin veriyor. Prometheus gibi insanlara değer veriyor. 
Doğaya ve hayvanlara çok değer veriyor. Onlarla iletişim kurabiliyor. En sonunda aşkı da buluyor ama ölümsüzlüğün de acı sonuçları var, sevdiklerin ölümünü seyretmek zorundasın. Hikaye çok akıcı. Tavsiye ediyorum. Diğer kitabını da okumak için sabırsızlanıyorum.

"Sonra tıpkı bir yayın ok için bükülmesi gibi dünyayı kendi arzuma göre bükebileceğimi öğrenmiştim. Böyle bir gücü elimde tutabilmek için bin kat fazla angaryaya uğraşmaya razıydım."
"Bir zamanlar tanrıların ölümün zıttı olduğunu düşünmüştüm ama artık her şeyden daha ölü olduklarını görüyorum çünkü hiç değişmiyorlar ve hiçbir şeyi ellerinde tutamıyorlar."

                                Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim