Yei Theodora Ozaki: Japon Masalları
TANITIM:
Barışçıl Budizm kök salmadan “çok, çok uzun zaman önce” Japonya’da dini inanışlar, insanı tanrısallığın bir parçası yapıyor ve kişi kendi kutsallığını uçlarda dolaşarak, sınırlarını zorlayarak masal gibi yaşamayı başarabiliyordu. Japonya’da bugün bile, nezaketle ve sevimli çekingenlikle süslenen şey, tanrı ataların soyundan gelmiş olmanın gizli ya da açık gururu.
Şans, hile, cüce cinler ve tılsımlı mücevherler, canavarlar ve kahramanlar, denizin dibindeki krallıklar, Güneş’e ve Ay’a uzanan sütunlar… Japon Masalları, geçmiş ortak yaşayıştan bugüne kalan efsaneler değil de, hâlâ masalsı ve kısmen de ayrıksı bir hayatı yaşamaya eğilimli Japonların geçmişine birer referans metin niteliğinde.
Bu masallarla Japonya'ya dair kültürel bilgiler ediniyorsunuz. Bu efsaneler sayesinde oradaki insanların nelere değer verdiğini anlayabiliyorsunuz. Her hikayede, iyi veya kötü yoktur mesajını veriyor, sadece çıkarılması gereken ders var. Budizmden önceki inanışları keşfediyorsunuz. Japon olma bilinci nereye dayanıyor? Her şeyin olması gerektiği için oluyor. Kendini olayların akışına bırakırsan senin için en hayırlısı o olacaktır. Keyifle okudum. Bu masalların içinde büyüklerin de çıkarması gereken dersler var. Tavsiye ederim.
Sevgilerle,@kitapdiari
Yorumlar
Yorum Gönder