Hermann Hesse : Ağaçlar

 


TANITIM:

Ağaçlar

Beton yığınlarıyla çevrili şehir yaşamının sıkıntılı havası ne zaman katlanılamayacak seviyeye gelse, doğanın huzur veren kucağına doğru bir kaçış başlıyor. Devasa ağaçların gövdesine yaslanıp yaprakların hışırtılarını ve onlara eşlik eden kuş seslerini dinlemek, tüm yorgunluk ve stresi sihirli değnek misali bir anda uzaklaştırıveriyor.

Peki, hiç gövdesine yaslandığınız o ağacın sesini gerçekten duymayı denediniz mi? Belki de hakikat o seste saklıdır ve esas ait olunan yer, o sesin kaynağıdır! Hermann Hesse, Ağaçlar ile okuyucuyu çeşit çeşit ağaçların olduğu bir ormana götürüyor ve burada onlara ağaçların hiç duymadıkları sesini dinletiyor…

Bu Sese Kulak Verin!

Hermann Hesse için ağaçlar, doğanın içerisinde barındırdığı herhangi bir unsur olmaktan çok daha ötede bir anlam taşıyor. Bir ağaç, bakmayı ve dinlemeyi bilene dert ortağı, eşsiz bir melodi ya da bir ana kucağı oluyor. Upuzun kollarını göğe dokunduran, kökleriyle dünyaya tutunan ve anıtsal gövdesinin görkemli duruşuyla hayranlık uyandıran ağaçlar, kimi zaman da bir tapınak olup insanları hakikate eriştiriyor.

Asırlar boyu yaşanmışlık ve öğretilerle donanan bu yeşil tapınaklar, kadim bir tanrı misali insanlığa ders veriyor. Kısacası bir ağaç, insanlık için ihtiyaç duyduğu her şey anlamına geliyor. Yeter ki görmeyi ve duymayı bilin!

Kendinizi Doğanın Huzur Dolu Kollarında Bulacaksınız...

Ağaçlar, Hermann Hesse’nin doğaya karşı derin düşüncelerini ve hislerini yansıttığı dolu dolu bir kitap. Kitabın sayfaları arasında yazarın hisleri yeri geliyor en yoğun noktalara vararak bir şiirin dizelerine dökülüyor, yeri geliyor hiçbir detayı atlanmadan satır satır işlenen düşüncelere dönüşüyor ve bazen de etkileyici çizimlerle güçlenerek görsel bir boyut kazanıyor.

Ağaçlar tüm bu detaylarıyla okuyucuya yaprak hışırtılarının eşlik ettiği ve buram buram ıhlamur kokan bir yolculuk ile ait olduğu yere, doğanın kalbine doğru bir yolculuk yaşatıyor.

En Sevilen Kitaplara Hemen Şimdi Sahip Olun!

Hermann Hesse’nin ağaçlar hakkında yazdığı deneme türündeki bu kitap ile doğaya bakışınız tamamen değişecek! Ağaçları kalp gözüyle görmeyi ve can kulağıyla dinlemeyi öğreten bu kitap sayesinde şehir yaşantısıyla unutulan hakikate tekrar erişebilme fırsatı bulacaksınız. Siz de esas ait olduğunuz yeri, doğayı yeniden keşfetmek ve onu daha iyi anlayabilmek için bu kitabı hemen sipariş verin!


YORUMUM


Kitaptaki metinler Hermann Hesse'nin tüm eserlerinin bulunduğu 20 ciltlik baskıdan derlenmiştir. Kitapta ağaç resimleri ve şiirler var. Yazar, ağaçları her mevsim gözlemlemiş, ne zaman çiçeklendiklerini, meyvelerini ve doğadaki yerlerini sorgulamış. Onlardan esinlenerek hayatını gözlemlemiş. 

Doğadaki döngüyü ağaçlar üzerinden gözlemlemek farkındalık yaratıyor. Benim de Ak Huş ağacım var. Birkaç yıldır onu gözlemliyor ve ona sarılıp içimi döküyorum. Yapraklarını döktüğünde üzülüyor ama İlkbaharda yeniden taçlanacağını bilmek beni rahatlatıyor. Bunu gözlemlerken farkına varıyorum ki kendi hayatımda kötü veya iyi süreçlerden geçerken her şeyin aslında geçici olduğunu. Şehirde yaşamakla, doğanın bize hayatın geçiciliğini öğretmekte zorlandığını biliyorum. Fark ettiniz mi bilmiyorum ama parklarda meyve ağaçları ekilmiyor çünkü meyveler düşünce yerler kirleniyor. Bizim nesil çok şanslıydı çünkü biz ağaca tırmanmayı, hangi mevsimde hangi ağaç meyve verdiğini ve daldan koparılan meyvenin tadını biliyoruz. Geçtiğiniz yerlerde yürürken ağaçları gözlemleyin. Size anda kalmayı öğretirler. 


Siste

Tuhaftır dolaşmak siste!

Yalnızdır her çalı, her taş,

Hiçbir ağaç görmez diğerini,

Yalnızdır her biri.

 

Dünyam dostlarla doluydu,

Aydınlıkken henüz hayatım

Oysa şimdi, sis inerken,

Yok artık hiçbiri.

 

Bilge değildir sahiden

Karanlığın bilmeyen biri

Kaçınılmazdır karanlığın usulca

Onu herkesten ayırması.

 

Tuhaftır siste dolaşmak!

Yaşamak yalnız olmaktır,

Hiç kimse bilmez diğerini,

Yalnızdır her biri.


"Tapınaktır ağaçlar. Onlarla konuşmayı, onları dinlemeyi bilen hakikati öğrenir."

"Sonbaharda ağacın yaprakları da böyle dökülür işte, ağaç hissetmez bunu, yağmur süzülürken gövdesinden ya da güneş ya da ayaz içindeki hayat yavaş yavaş büzülüp kendi içine çekilir. Ölmez ağaç.Bekler."


                            Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim