Şule İzgi Şahin: Romandrama

 


TANITIM:

Yarına kim kalacak? Yaşamını anlamlı hâle getiren, kendi varoluşsal sorumluluğu içinde kendinden dünyaya yaratıcı bir iz bırakan, yarına kalacak. İşte Romandrama ile, romanların sözünü Psikodrama'nın eylemi ile aynı çatı altında bütünleştiren kişiler, sıkıştıkları gündelik yaşam ritüelleri içinde koptukları varoluşlarına, kendileriyle kurdukları en değerli bağ olan içgörü kazanımı ile psikoterapötik iyileşme ve yaratıcı yazma cesareti ile dönerler ve yarına bir iz bırakırlar.
Yarına kalmak; insanlığın varoluşsal ve en temel teması olarak kısa yaşamı kalıcı ve anlamlı hâle getirme arzusundan güç alır ve şekillenir. Unutamadığımız romanlar, karakterler ya da sahneler vardır. Kiminde hayatın anlamını buluruz, kimini yeniden kaleme almak isteriz. Binbir Gece Masalları'nın gücü, Şehrazat'ın her akşam yeniden yarattığı öykülerindeki ustalıklı anlatıcılığından gelir. Ne kadar derin ve ne kadar psikolojik donanımımız varsa o kadar karşı tarafın yüreğinde bir yer ediniriz ve bir o kadar da kendi yüreğimizi fark ederiz ve kendi izimizi yarına bırakırız. Kişiler unutamadıkları romanlar aracılığıyla kendi hayatlarında aksayan, değiştirmek istedikleri ancak çok da farkına varmadıkları bir sürecin varlığını idrak ederler.
Romandrama; insana, psikolojiye, edebiyata ve hayata ait olan pek çok kavramı, romanlar ve psikodrama üzerinden birbirine bağlar.
Romandrama kuramının uygulama yöntemleri ile birlikte ele alındığı bu kitapta; Romandrama'nın temel aldığı psikoterapötik faktörler, kuramlar ve yöntemler, bireysel ve grup terapisindeki kullanım esasına dair geniş bir örneklem içinde ve yenilikçi bir anlayış çerçevesinde; psikoterapötik psikoloji okumaları ile kendi iç yolculuklarını yapmak isteyenlere, yaratıcı yazma teknikleri çerçevesinde kendi hikâyesini yazmayı amaçlayanlara, psikoloji alanında çalışan terapist, akademisyen, psikoloji öğrencileri ve alanda çalışan diğer meslek gruplarına yardımcı kaynak olarak sunulmaktadır.

YORUMUM

Baştan şunu belirtmekte yarar var bu kitap psikoloji alanda veya benzeri alanda çalışanlar için yardımcı olabilecek bir kaynak. 
Bir okur olarak bana verdiği  mesaj : kitaplarla iyileşebiliriz. Eğer okuduğumuz kitapları içselleştirirsek ,yani olayları ve karakterleri hayatımıza ayna olarak kullanabilirsek, kendimize ve hayatımıza dair ipuçlarını iyi okuyabiliriz.
 Yazara göre,  katarsis(başkalaşım/arınma) sayesinde yaralarımızı keşfedebileceğiz ve bu da terapötik(tedavi edici) etkiye neden olabileceğini ve böylece hayatımıza devam edebileceğimizi ifade etmiş.  
Kitap kulüplerinde ortak okuduğumuz kitaplar hakkında çok farklı yorumlar yapılır. Herkesin kitaptan kendi hayatına dair yansımaları farklı oluyor. Her ne kadar ortak noktalarımız olsa da bazı yorumlarla kendimize veya arkadaşımıza dair hassas noktaları tespit edebiliyoruz. O yüzden kitap kulüplerinde bir sinerji oluşuyor. Zamanla birbirimizin içini de okumaya başlıyoruz.

"Romandramanın tedavi edici yanı; var olan bir durumun, olayın, yaşantının ya da ilişkinin, yeniden, yani ikinci kez ve düzeltilerek yaşanmasıyla, ilk yaşantının verdiği hasarın iyileşmesini sağlamasıdır."
"Romandramada kişinin seçtiği roman yoluyla kendisiyle kurduğu bağ yoluyla birey kendi hayatıyla ilgili anlamsal bütünlüğe kavuşur."
"Romanlar, yıllar içinde farkında olmadan bireylerin aldığı roller veya alamadığı, takılıp kaldığı rollerin farkındalığını yaratarak onlarla yüzleşmesini ve aynalamasını sağlar."

                                   Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Gabriel Garcia Marquez: Kırmızı Pazartesi / The Red Monday

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim