Kolektif: Tormesli Lazarıllo

 


TANITIM:

16. yüzyıldaki ekonomik kriz sebebiyle İspanya'nın her köşesinde açlık ve sefalet kol gezmekteydi, bu durumun bir ahlaki çöküntüyü de beraberinde getirmesi kaçınılmazdı. İspanyol toplumundaki bu maddi ve manevi çöküntünün ortasında, 1554 yılında, sonradan pikaresk roman adı verilecek olan yeni bir anlatı türünün ilk örneği olan Tormesli Lazarillo ortaya çıktı. Din adamlarının ahlaksızlıklarına bolca yer veren bu eser, engizisyonun hışmına uğramamak için imzasız olarak basıldı.

Sefiller, dilenciler, dolandırıcılar ve kimsesiz çocuklarla dolu bir dünyayı tüm çıplaklığıyla sergileyen Tormesli Lazarillo, dönemin İspanyol toplumuna ayna tutan bir klasik.

YORUMUM

Bu kitap, Pikaresk bir roman ve yazarı bilinmiyor. Pikaresk kurguda, kahraman faziletli davranışlar sergilemezler. 
Picaro, aklını ve becerisini kullanarak ve başkalarının saflığından faydalanarak kendi ekmeğini kazanan biridir. Çocukluğundan itibaren çeşit çeşit efendisi oluyor ve onlardan bir sürü şey öğreniyor veya öğrenmek zorunda kalıyor. 
Çocuklar, dünyaya "boş levha" olarak geliyor fikri bu romanda tam olarak görebiliyoruz. Biz insanlar ve koşullar tarafından şekilleniyoruz. Hayatta kalma çabamız sayesinde erdemlerimizi sınıyoruz. Erdemli olmak iyi bir özellik ama hayat sizi sınadıkça gerçek kişiliğiniz şekilleniyor. 
Dinin yozlaşmasını, bir çocuk gözüyle aktarılması çok çarpıcı olmuş. Picaro, güvendiği kişilerin bağnazlığını ve ikiyüzlülüğünü kendi penceresinden naif bir şekilde gözler önüne seriyor. Tavsiye ederim. Bugüne dair düşünecek çok şey bulacaksınız.

"Bu dünyada kendi yüzünü görmeyip başkalarından korkan daha ne kadar insan vardır acaba?"
"Açlığın zekayı geliştirdiği, tokluğun ise tam tersi körelttiği söylenir, bu görüş gerçekten de benim durumuma çok uyuyor."

                         Sevgilerle, @kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim