Carlos Maria Dominguez: Kağıt Ev
Arjantinli yazar Carlos Maria Dominguez'in, yayımlandığı her ülkede büyük ilgi uyandıran novellasını Seda Ersavcı İspanyolca aslından çevirdi. Peter Sis'in çizimleri ve Cem Ersavcı'nın kapak fotoğrafıyla, kalın ciltlerin arasında saklanacak bir mücevher...
YORUMUM
Bir kitap kurdu olarak bu kitabı okumak beni ürküttü. Kendimi sorgulamamı sağladı. Kitaplarıma çok değer veriyorum ama bağımlı olmadığıma karar verdim. Başkalarına vermekte zorluk çekmiyorum ve biriktirmiyorum.
Kitap çok ince olmasına rağmen kitapseverleri zorlayacaktır çünkü kitapla olan ilişkinizi sorgulamanıza neden olacaktır. Sorgulamalısınız da.
Bir kaç terimden bahsedeceğim. Bunlar kitapta yok ama kitap bağımlılığı konusu benim araştırmama sebep oldu.
Bibliomani, kitapların sosyal ilişkilerin veya sağlığın zarar gördüğü noktaya kadar toplanmasını veya biriktirilmesini içeren obsesif-kompulsif bozukluğun bir belirtisi olabilir. Bibliomania, kitap sevgisi olan bibliophilia ile karıştırılmamalıdır ve bu nedenle klinik psikolojik bir bozukluk olarak kabul edilmez.
Bibliophilia veya bibliophilism kitap sevgisidir ve bibliophile veya kitap kurdu kitapları seven ve sık sık okuyan bir bireydir.
Tsundoku sendromu, yığınla kitap alıp ve okumaya çalışan kişilere denir. Dışarıya çıktıklarında kendilerini kitap fuarlarında ya da kitap evlerinde bulur. Bu kişiler ayrıca kitap kokusuna da bağımlı hale gelmişlerdir.
"1998 ilkbaharında Bluma Lennon, Soho’daki bir kitapçıdan EmilyDickinson’ın Şiirlerini okumaya başladığında bir arabanın altında kaldı." Çok çarpıcı bir giriş cümlesi. Yazar, Bluma kitap kurbanlarından biri olduğunu ifade etmiş. Kitabın ne kadar tehlikeli olabileceğinden örnekler veriyor.
Joseph Conrad'ın "Gölge Hattı" kitabın peşinden giderek farklı hikayelerle karşılaşıyoruz. Farklı insanların kitaplarla olan ilişkilerini öğreniyoruz. Kitaplara değer verme konusu nasıl bir bağımlılığa neden olabileceğini görüyoruz.
Burada kitaplar konusunda negatif bir mesaj yok, sadece kitaplarla olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemiz konusunda fikir veriyor. Kitaplara biz mi sahibiz yoksa onlar mı bize; sınırları iyi çizmek lazım.
Özellikle kitap kurtlarına tavsiye ediyorum.
"‘Hâlâ benim arkadaşım onlar. Kışın üzerimi örtüyor, yazın gölge yaratıyorlar. Beni rüzgârlardan koruyorlar. Kitaplar benim evim,’ diyebilirdi."
"Bir kitap, sahibi onu parçalamak, sayfalarını yırtmak, ateşe atmak istemediği sürece işlevini yitirmez."
Sevgilerle, Aygül Tunç
Yorumlar
Yorum Gönder