Prof. Dr. Ceylan Daş – “Geştalt Terapi – Bütünleşmek ve Büyümek”



TANITIM:

Geştalt yaklaşımı hem bir yaşam felsefesi hem de bir terapi yaklaşımıdır. Geştalt yaklaşımı kişinin yargılamadan, suçlamadan, utanmadan, korkmadan ve endişelenmeden kendisiyle ve çevresiyle bütünleşebilmesine,  bütünleşerek büyümesine ve büyüdükçe “büyük” bir dünyada “olduğu gibi”  varolmasına olanak tanıyan hümanist bir bakış açısına sahiptir. Dolayısıyla Geştalt yaklaşımını anlatan bu kitap kendini anlamanın, insan insana temasın ve kişisel gelişimin önemine inanan herkes içindir.

Geştalt yaklaşımı ülkemizde henüz çok yaygın olarak tanınan bir bakış açısı değildir. Bu nedenle kitabın amaçlarından biri Geştalt yaklaşımını tanıtmak ve tanıtırken de okuyucuların ihtiyaçlarının, isteklerinin, çevreleriyle nasıl temas kurduklarının, tamamlanmamış işlerinin, dirençlerinin ve kördüğümlerinin farkına varmalarına yardımcı olmaktır. Kitabın ikinci amacı ise terapi eğitimi alan terapistlere, Geştalt yaklaşımının kuramını ve yöntemlerini örneklerle anlatarak terapötik bilgi ve beceri düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunmaktır. 



YORUMUM

Geştalt yaklaşımı hümanist bir bakış açısına sahip. Yazara göre, bu yaklaşımla insanların ihtiyaçlarının, isteklerinin, çevreleriyle nasıl temas kurduklarının, tamamlanmamış işlerinin, dirençlerinin ve kördüğümlerinin farkına varmalarına yardımcı olmaktır. Aynı zamanda da terapi eğitimi alan terapistlere, Gestalt yaklaşımının kuramını ve yöntemlerini örneklerle anlatarak terapötik bilgi ve beceri düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunacağını ifade etmiş.

Bu yaklaşıma göre sağlıklı kişiler kendi sorumluluklarını üstlenebilirler. Ve kendini gerçekleştirme yolunda mevcut olan özelliklerini ve potansiyellerini en iyi şekilde kullanır hale gelebilirler.

Yazar, terapist ile danışan ilişkisi üzerine durmuş. Gestalt terapistin ne gibi özelliklere sahip olması gerektiği yönde tespitlerini paylaşmış.

İkinci bölümde Geştalt yaklaşımının temel kavramları üzerine durulmuş. Farkındalık kavramını geniş çerçeveden açıklamış. Bir okuyucu olarak benim için çok faydalı oldu.

Kitapta aynı zamanda örnek diyaloglar, küçük testler de var.

En son bölümde de uygulamalar var.

“Geştalt yaklaşımında insan duyguları, düşünceleri ve bedeniyle bir bütün olarak ele alınır.”

“Sağlıklı bir kişi kendi ihtiyaçlarının farkında olur, bunları kabullenir ve bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere harekete geçer.”

“Kişi ancak benliğini kabul ederek ve kendine kendisi gibi olma hakkını vererek gelişebilir, değişebilir, büyüyebilir.”

                                       Sevgilerle, Aygül Tunç

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Gabriel Garcia Marquez: Kırmızı Pazartesi / The Red Monday

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim