Carl-Johan Vallgren: Bir Garip Aşk Öyküsü /Horrific Sufferings of the Mind-Reading Monster Hercules Barefoot: His Wonderful Love and His Terrible Hatred


TANITIM:

On dokuzuncu yüzyılın başlarında, filozof Kant'ın da doğum yeri olan Königsberg'deki bir genelevde bir hilkat garibesi doğar. Doğarken annesinin ölümüne sebep olan bu canavarımsı yaratık sağır, dilsiz ve ürkütücü bir şekilsizliktedir. Ne var ki çok gizli bir yeteneğe de sahiptir: İnsanların zihnini okur, kalplerinin en derininde olup biteni bilir. Herkül adı verilen bu bebeğe hayatın bahşettiği en büyük armağan, onunla aynı gün genelevde dünyaya gelen güzeller güzeli Henriette Vogel ile birbirlerine duydukları kopmaz aşktır.
Ama içinde yaşadıkları dünya "tahmin edebileceğiniz gibi" böyle bir aşkı kaldıramaz, âşıklar birbirlerinden uzağa savrulurlar. Yeteneği başına bela olan, çetin düşmanlar edinen Herkül, on dokuzuncu yüzyıl boyunca aşkının peşinde Avrupa'yı bir ucundan diğerine dolaşır. Tımarhaneler, ucube sirkleri ve manastırların içinden geçerken, dönemin yüksek kurumlarındaki mühim şahısların içyüzüne tanık olur, dehşete kapılır: Gözlerimizin önündeki, kan, hırs ve toplumsal baskıyla, çürüme ve kutsalın kötüye kullanılmasıyla dolu bir tarihtir. İnsan olmanın anlamını sorgularız kahramanımızla birlikte, ama her şey bir yana, garip de olsa sarsılmaz bir aşk öyküsüdür dinlediğimiz.
Güzel ve çirkin, saygın ve alçak, yüce ve düşük gibi kavramlarımızı yerinden oynatan, aşkın, nefretin ve duyguların gücünü vurgulayan Carl-Johan Vallgren'in bu müthiş romanı, günümüz İsveç edebiyatının öndegelen yapıtlarından biri. Yazarına İsveç'in en önemli ödülü olan August başta olmak üzere sayısız ödül kazandıran ve çok sayıda dünya diline çevrilen kitap şimdi Türkçede...




YORUMUM

"Aşkın gözü kördür". Aynı günde iki çocuk doğuyor. Kız ne kadar güzelse erkek de o kadar çarpık bir bedene sahip.  İki masum çocuk önyargısız  birbirlerini  seviyorlar. Hikaye, kilisenin öğretilerinin yozlaştığı bir dönemde geçiyor. Bir kaç tane iyi din adamı var ama onlar da bu yozlaşmanın kurbanı oluyor. 
Herkül bir genelevde güven içinde büyüyor ve orada hoşgörüyü öğreniyor. Henriette onu tüm kalbiyle seviyor çünkü onun yeteneği sayesinde gerçekten onun sevgisine güvenebileceğini biliyor. Telepati ile konuşmanın dışında Herkül insanların sezgilerini de okuyabiliyor. Çaldığı müzikle insanların kalbine ulaşabiliyor. Aynı zamanda kaybolan şeyleri bulabilme yeteneği de var. Maalesef bu yetenekleri  başına bela olacak. Henriette'ye olan aşkı sayesinde her türlü eziyetle baş edebiliyor. 
Hikayede, insanların iç dünyalarının çirkinliği, Herkül'ün beden çarpıklığından ne kadar daha kötü olduğu sonucuna vardım. "Çirkinliğimizi" başkalarının gözlerinde ancak görebiliriz.
Sağırlık konusundaki tespitler çok ilginçti. Sağırlar adasında yaşayan insanlar için konuşmayı bilmek marifet değildi. Bu hikaye sayesinde, anlatmak istenileni anlatmak için bazen sözcüklerin ne kadar yetersiz kaldığını anladım.
Tavsiye ederim.

"Ölüm, hiçbir aklın anlayamayacağı kadar inatçı direnişçi karşısında , son mermilerini de harcayıp, şaşkınlık içinde teslim bayrağını çekerek başka limanlara yöneldi."
"Aşk yalnızca hayatın anlamı değil, bütün duyargalarıyla varlığı kuşatandı; güneşin doğmasının ve gökyüzündeki yıldızların oldukları yerde kalmasının nedeni aşktı. Ve aşk tanrısal bir esinle yazılmış şiirlerde bulunabilirdi."
"İnsan bir hayat yaşadığını sanır, ama hayat bizim içimizde yaşar ve biz onu tükettiğimizde bizsiz devam eder."

                                       Sevgilerle,@kitapdiari


MY REVIEW

"Love is blind". Two children are born on the same day. The more beautiful the girl, the more the boy has a crooked body. We can see our "ugliness" in the eyes of others. Two innocent children love each other without prejudice. The story takes place at a time when the church's teachings are degenerating. There are a few good priests, but they also became victims of this corruption. 
Hercules is growing in confidence in a brothel and there he learns tolerance. Henriette loves him with all her heart, because she knows that, thanks to his talent, she can truly count on his love. Apart from talking with telepathy, Hercules can read people's intuition. He can reach the heart of people with his music. He also has the ability to find what is missing. This ability unfortunately will be trouble for him. Thanks to his love for Henriette he can handle all kinds of torment. 
In the story, I came to the conclusion that the ugliness of people's inner worlds, how much worse is than  Hercules  body distortion.
I couldn't stop thinking about the story:The ugliness of people's inner worlds, how much worse is than  Hercules  body distortion. The findings on deafness were very interesting. Knowing the speech for the the deaf people living on island was not ingenuity.  Thanks to this story, I understood how sometimes inadequate are the words in order to describe what was meant. I advise.

"Death, in the face of a stubborn insurgent that no mind can understand, the last rounds were spent, the flag of delivery in amazement turned to other harbors."
"Love is not only the meaning of life, but its existence with all its senses; love was the reason of the rising of the sun and the stars in the sky. And love could be found in poems written in a divine inspiration."
"Man thinks he lives a life, but life lives in us, and when we consume it, it goes on without us."

                                      Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim