George Orwell : Hayvan Çiftliği/ Animal Farm


TANITIM: İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940'lardaki "reel sos­yalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir. 
Hayvan Çiftliği'nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir. 
Altbaşlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.





YORUMUM

Aslında kitap komünizmi eleştirmek için yazılmış. Sovyetler Birliği, işçilere ve emekçilere eşit haklar, eşit zenginlik üzerine kuruldu. Sınıfsız bir toplum hayal ederken, kendi kendisi bir imtiyazlı yönetici sınıfı , Politbüro, yarattı.  Sovyetler Birliğinde de Partinin üst düzey üyeleri  zenginleşti ve onları bu konuda eleştirenleri de hapse attılar ya da sürgün ettirdiler. 
 Kitapta da hayvanlar buna benzer bir sistem getirmek için çiftçiyi kovdular. Hayvanlar kendi emeklerinin karşılığını alacakları umuduyla domuzların devrimine katıldılar. Bütün hayvanlara okuma yazma öğretildi.  İnsanlar, kapitalizmin temsilcileriydi. Tabi ki domuzlar hayvanların ideallerini sömürdüler.Hikayenin sonunda domuzlar insanlar gibi ayakta yürümeye başladılar. Aslında bununla anlaşılıyor ki onlar da birer insan oldular yani kapitaliste dönüştüler.
Her ne kadar Orwell'e hak versem de, komünizmi başarısızlık olarak göremem, çünkü ideoloji doğru ama uygulayanlar benimsememiştir.
Bunu diğer ideolojilerde de görebilirsiniz. İlk İslam yayılmaya başladığında akla önem verilmiştir. Nice bilim adamı ve düşünür öncü olmuştur. Avrupa'dan Asya'ya okumak için nice genç gelmiştir. Semerkant, bilimin beşiği olarak görülmüştür. Sonra dini uygulayanlar yorumlamayı değiştirerek ,İslam ülkelerin gerilemesine ve Batıya bağımlı hale getirilmesine neden olmuşlardır. Şimdi bunun için İslam'ın öğretilerini başarısız olarak görebilir miyiz?!!!
Koca Reis, burada Lenin'i temsil ediyor. Napoleon (Stalin), Snowball (Trotçki ), Squealer (Pravda gazetesi /propaganda aracı), Boxer (Proletaria/ işçiler), Molly (Çıkarcı muhalif/ Beyaz yakalı işçiler), Benjamin (Yeniliye karşı / Gerçekçi), Moses (Din, Kilise), Jones ( Çarlık / II. Nichola), Frederick ( Almanya), Pilkington (İngiltere), Değirmen (Kalkınma Planları), Horozlar (Çiftçiler), Domuzlar (Politbüro), Köpekler (KGB), Güvrcinler (Propaganda), Koyunlar (Halk), Sıçan ve Tavşan (Menşevikler).

"Disiplin, yoldaşlar, demir disiplin!"
"Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir."
"Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor, ama onları birbirinden ayırt edemiyorlardı."


                                                                Sevgilerle, @kitapdiari






MY REVIEW

Actually, the book was written to criticize communism. The Soviet Union was founded on equal rights and equal wealth for workers and laborers. While imagining a classless society, they created a privileged ruling class, the Politburo. In the Soviet Union, the senior members of the Party prospered, and those who criticized them were imprisoned or exiled.
In the book, the animals fired the farmer to bring a similar system. The animals joined the pigs' revolution in the hope that they would receive their labor. All animals were taught to read and write. People were representatives of capitalism. Of course, pigs exploited the ideals of animals. At the end of the story, the pigs started walking like people. In fact, it turns out that they became human beings, so they became capitalists.
Although I deserve Orwell, I cannot see communism as a failure because the ideology is true, but the practitioners have not adopted it. You can see that in other ideologies. When the first Islam began to spread, mind was given importance. Nice scientist and thinker has been a pioneer. Many young people came from Europe to Asia to study. Samarkand was seen as the cradle of science.  Then, the religious practitioners changed the interpretation, causing the Islamic countries to decline and become dependent on the West. Now can we see the teachings of Islam as unsuccessful for this? !!!
Great captain  represents Lenin here. Napoleon (Stalin), Snowball (Trotchki), Squealer (Pravda newspaper / propaganda tool), Boxer (Proletaria / workers), Molly (Self-defense / White collar workers), Benjamin (Against the New / Realistic), Moses (Religion, Church), , Jones (Tsarist / Nicholas II), Frederick (Germany), Pilkington (England), Mill (Development Plans), Roosters (Farmers), Pigs (Politburo), Dogs (KGB), Pigeons (Propaganda), Sheep (People) , Rats and Rabbits (Mensheviks).

"Discipline, comrades, iron discipline!"
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."
"The animals outside look at the faces of a pig, the faces of a man, but they could not distinguish them. "

                                                                    Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim