John Steinbeck: Gazap Üzümleri


Yazar: John Steinbeck
Yayın Evi: Sel Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 556
Baskı Yılı: 2015
Dili: Türkçe
Konusu:John Steinbeck'in tartışmasız en büyük eseri olan ve ona Pulitzer ödülünü kazandıran Gazap Üzümleri, 1939'da ilk kez yayınlandığında şok etkisi yaratmış ve büyük tartışmalara yol açmıştı. Tüm dünyayı etkileyen "Büyük Buhran" döneminde, tarımın kapitalistleşmesi ve krizler yüzünden yoksullaşan ve mülksüzleşen yığınların ayakta kalma mücadelesinin anlatıldığı bu destansı romanda Steinbeck, açlık, sefalet ve zorbalık yüzünden evlerini terk edip yollara düşmek zorunda kalan binlerce işçi ailesinden birine odaklanıyor. 
Boşa çıkan umutların, hüzne dönüşen sevinçlerin arasında insanlığın direncini ve onurunu çarpıcı bir dille anlatan, kapitalizmi iliklerine kadar eleştiren Gazap Üzümleri, 20. yüzyılın en önemli eserlerinden biridir.


                                        YORUMUM

      "Büyük Buhran" Amerikan tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bu kitapta, o dönemde yaşanan olayları sıradan insanların günlük hayattaki etkilerini görebiliyorsunuz. 
    Sanayileşmenin yayılması ile insan gücüne ihtiyaç azalmış ve sermaye dağılımı daha da kutuplaşmış . Kapitalizmin yükselmesi ile birlikte geçiş çok sancılı geçmektedir. Tarımda çalışan insanlara daha az ihtiyaç duyulmakta bu da sınıf farkının daha da belirli hale getirmiştir. İnsanlar uyum sağlamakta zorluk çekiyorlar ve kazandıkları sadece karınlarını doyurabiliyor.
     Kitapta yazar, karakterlerin yaşadıkları olayları bakış açılarını yalın bir şekilde aktarmış. Çaresizliği ve belirsizliği hissedebiliyorsunuz. Bunu önemsemeyen kapitalistler yeni bir örgütlenme şekline sebep oluyorlar: Sendikalaşma. Hiç bir şey kaybedecek olmayan insanlar daha cesur oluyorlar ve yapacakları öngörülemiyor.
     Yaşanan dönem çok sancılı olduğu belli. Bir nevi şu anda ülkemizdeki yaşadığımız sürece çok benziyor. Bir kesim yaşadığı bu süreci yeni yeni sindiriyor ve haksızlık her kesimde hissediliyor. Toplumda, dominant olan kesim diğer kesimin ihtiyaçlarını göz ardı ediyorsa bir noktada mutlaka patlak verir.
         Bana göre kaybedecek hiç bir şey olmayan insandan korkmamız lazım. Okumanızı tavsiye ederim.
  
                                                                          Sevgilerle, Uçurtma 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim