Orhan Pamuk : Kırmızı Saçlı Kadın


Yazar: Orhan Pamuk
Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 204
Baskı Yılı : 2016
Dili: Türkçe
KonusuOrhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan yeni romanı Kırmızı Saçlı Kadın'da bizi otuz yıl önce İstanbul yakınlarındaki bir kasabada liseli bir gencin yaşadığı sarsıcı bir aşk hikâyesiyle, büyük bir insani suçun peşinden sürüklüyor.                                               

         









                                                      YORUMUM

Cem adındaki bir genç kuyu kazmak için ustasıyla beraber bir kasabaya gidiyor.Ustanın babacan tavırları, ona baba figürü hakkında düşünmesine sebep oluyor, çünkü onun babası  o küçük yaştayken evi terk etmiştir. Bu kasabada kırmızı saçlı bir kadına karşı tutku besliyor ve onun peşini bırakmıyor. Kuyu kazarken sebep olduğu bir kaza yüzünden, suçluluk duygusuyla kasabayı  terk ediyor. Kadınla vedalaşmıyor bile. 
Hayatına devam etse de geçmiş onun peşini bırakmıyor.Suçluluk duygusuyla yaşamaya devam ediyor.
Bu duygu o kadar saplantı hale geliyor ki hayatının sonuna kadar Sophokles'in "Kral Oidipus" (babayı öldürmek) ile Firdevsi'nin "Rüstem ve Sührab" (oğlu öldürmek) ilgili bütün müzeleri ve arşivleri araştırıyor.
Romanda, ister gerçek hayatta olsun ister destanlarda , baba ile oğlan çatışması kaçınılmaz görülüyor.Bunun da nedeni oğlanın annesi için babasına karşı durmasından doğal bir sonuç  olarak ortaya çıkıyor.
İlginç bir kitaptı. Cem'in suçluluk ilgili duyguları bana nedense Suç ve Cezayı andırdı. Okuyabilirsiniz ama ben konu hakkında biraz zorlama var gibi hissettim. 

                                                                        Sevgilerle, Uçurtma





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim