Alain De Botton: Haberler


TANITIM:


Geleneksel toplumda dinin sahip olduğu o ayrıcalıklı konum modern toplumda haberlere aittir. Fakat her gün maruz kaldığımız bu haber bombardımanını o kadar kanıksamışızdır ki, bu kadar önemli bir şeyin etkileri üzerine pek durup düşünmeyiz. Alain de Botton, Haberler'de bu şaşırtıcı boşluğu doldurmaya çalışıyor. Çeşitli vakaları derinlemesine analize tabi tutarak sorular soruyor ve bunların cevabını arıyor: Felaket haberleri neden aslında moralimizi düzeltir? Ünlülere neden bu kadar meraklıyız? Yolsuzluk ve skandal haberleri neden bu kadar ilgi çekicidir? Uzak ülkelerde yaşanan trajediler neden bize bu kadar sıkıcı gelir? Haberler daha iyi bir insan olmamıza nasıl yardımcı olabilir?

Modern teknolojinin de etkisiyle kendimizi beş dakikada bir haberleri kontrol etmek zorunda hissettiğimiz, sabah haberle kalkıp akşam haberle yattığımız bu çağda, iç huzurumuzu korumanın, umutsuzluğa kapılmamanın ve gerçekten neyin önemli neyin önemsiz olduğunu anlamanın çok da zor olmadığını savunan de Botton'un bu son çalışması bir tür "haber kullanma kılavuzu" olarak düşünülebilir.

                                              YORUMUM

Yazar haberleri incelemiş ve bu konudaki doğruları ve yanlışları belirtmiş.
Ona göre: "haberler gün be gün bize toplumumuzun en kötü başarısızlıklarını hatırlatmanın yanı sıra -bazen-tolumun gururunu okşamalı, metanet ve umut sahibi olma yetisini geliştirmeli ve yönlendirmelidir."
"Ünlüler ile ilgili haberler, bize şimdi olduğumuzdan daha iyi kişiler olmayı öğreten ciddi ve saygın birer araca dönüşebilirler." 
Genelde haberler hep felaket haberlerinden oluşur o yüzden bazı haberleri seyretmekten veya okumaktan kaçınırım ama burada ileri sürülen argümanlar düşünmeme sebep oldu. Mesela ezelden beri tiyatroda bile trajediler insanların ilgisini çekmiş. Yazara göre bunun sebebi , bu tarz hikayeler insanlara kendilerini tutmadıkları zaman başına neler gelebileceğini göstererek kendimize hakim olmaya devam etmemizin ne kadar gerekli olduğunu hatırlatır.
Haberlerin, iyi ve kötü yanlarını irdelemiş ve daha faydalı ve ilginç  hale getirmeleri için haber kuruluşlarına tavsiyelerde bulunmuş.
Bu konuları merak edenlere tavsiye ederim. 

                                                                      Sevgilerle,Uçurtma








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim