Ece Temelkuran : Düğümlere Üfleyen Kadınlar


TANITIM: Bir kadının kalbini fena kırmış bir adam...

O adamı öldürmek için çölü geçmeyi göze almış dört kadın... Düğümlere Üfleyen Kadınlar bu yolculuğun romanı. Ne kadar sevilse de tamir olmayan o yaralı coğrafyada, Ortadoğu'da geçiyor. Saraylar devrilip, meydanlar dolarken sorular kalıyor geriye. Her yola en az bir soruyla çıkılır çünkü: Bir kadın ya da bir ülke nasıl sevilir sahiden?

"Amira, bize kadınları nasıl seveceğimizi anlatan bir kitap lazım. Yoksa hep böyle şapşal ve kavruk kalacağız. Bize kadınların nefesini genişletecek, o nefesin rüzgârına yelken açmamızı öğretecek bir kitap lazım. Yoksa biz ne kadar sevilsek tamir olmayız." 
                                           YORUMUM

Tunuslu Amira, Mısırlı Meryem, Madam Lilla ve Türk gazetecesi beraber intikam yolculuğuna çıkıyor. Betimlemeler çok güzel ifade edilmiş ama beni çok yordu. Önce Libya'ya sonra da Lübnan'a gidiyorlar. Orada Madam Lilla'nın kalbini kıran adamı bulup öldürmesine yardımcı olacaklar. Hikaye bir yönden beni etkiledi o da Ortadoğu topraklarındaki kadının konumu ve bakış açısını okumak çok ilginçti. Dido Kartaca'da  eskiden hüküm sürmüş bir kraliçe varmış ve etrafında kızları yetiştiriyormuş. Bir erkeğin kadınlar tarafından üflendikçe havalandığını ve önem kazandığını belirtmekte. Erkek bunu yanlış anlamakta ve bunu hor kullanmaktadır. Amira'nın sevgilisinden gelen mektuplar da çok ilginçti ,  çünkü Muhammed hem kendisini hem de Müslümanları eleştiriyor. Değişik bir konuydu ve ben beğendim. 

                                                                    Sevgilerle, Uçurtma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim