J.R.R. Tolkien :Hobbit



TANITIM:

Bir İngiliz Edebiyatı Profesörü olan J.R.R. Tolkien bundan yaklaşık yetmiş yıl kadar önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanlar ilk defa hobbit denen ahaliyle karşılaşıyordu. Cücelerden bile kısa boylu, yemeye, içmeye ve eğlenmeye düşkün, iyi yürekli, mutlu ve kendi küçük köylerinde her tür maceradan uzak yaşayan bir ahaliydi hobbitler. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar.
"Hobbit", diğer hobbitlerden aslında hiç de farklı olmayan bir hobbitin, Bilbo Baggins'in fantastik maceralarından oluşuyor. Bilbo Baggins, büyücü Gandalf ve cücelerle birlikte, cücelerin hazinesini kötü ejderha Smaug'dan geri almak için aslında hiç de istemediği bir yolculuğa çıkar. Ama yine de hobbitin içinde henüz keşfedemediği maceracı bir yan vardır ve yolculuk ilerledikçe Bilbo Baggins kendi cesaretinin ve gücünün farkına varmaya başlar. 
Tolkien'in aslında çocuklar için kaleme aldığı "Hobbit", çok geçmeden yetişkinlerden, özellikle de 60'ların asi gençliğinden büyük ilgi gördü. Bunun üzerine Tolkien hobbitlerin, elflerin, cücelerin ve insanların goblinler, troller, kurtlar ve her tür kötü ve çarpık yaratıkla olan mücadelesini anlatmaya devam ederek "Yüzüklerin Efendisi"ni yarattı. Bugün "Hobbit"le birlikte "Yüzüklerin Efendisi" fantastik edebiyatın kült eserleri arasında yer alıyor.
                                              YORUMUM

Herkes bu yazarı "Yüzükler'in Efendisi" kitabı ile tanıdı. İlk olarak "Hobbit" bir çocuk kitabı olarak yazıldı. Daha sonra diğer kitaplar yazıldı. 
Çocuklara okuyabilir veya okutabilirsiniz. Filmler yapıldı ama kitabın yerini tutmuyor.
Küçük bir Hobbit isteği dışında bir maceraya atılıyor. Buna sebep olan da Gandalf kendisi bir büyücüdür. Cücelerin yurdu, Yalnız Dağa, yüzyıllarca bir ejderha tarafından işgal edilmişti ve bu yolculuk evlerini geri almak için başladı. Devler, goblinler derken bizim Hobbit Baggins kendini değişik tehlikeler içinde buluyor. Tesadüfen bulduğu bir yüzük ona arkadaşlarını tehlikelerden kurtarma fırsatı veriyor çünkü bu yüzüğün özel güçleri var. Hobbitin merakı, olaylara bakış açısı insanı eğlendiriyor. Elfleri de unutmayalım. İlk defa Elf dilini keşfedeceksiniz çünkü yazar kendisi bu dili uydurmuştur. Tavsiye ederim ,özellikle büyümüş ama içindeki Hobbit'i kaybetmeyen herkese.

                                                                       Sevgilerle,Uçurtma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim