Dr. M. Scott Peck : Az Seçilen Yol


TANITIM: Ünlü psikiyatr ve düşünür M. Scott Peck'in Batı dünyasının uzun ve çetin ay-dınlanma yolculuğunun özellikle bu aşamasında büyük önem taşıyan bu eseri kültü-rümüz içinde tam karşılığını bulmakta, bizi ileriye atılmamız için yüreklendirmekte ve sonunda bizi bütünlüğümüze kavuşturacak yolu işaret etmektedir.

Sorunlarla yüzleşmek ve onları çözmek çoğumuzun kaçınmaya çalıştığı ıstırap ve-rici bir süreçtir. Bu kaçınma daha büyük ıstıraba ve hem zihinsel hem de ruhsal ola-rak gelişememeye yol açar. Dr. Peck, büyük ölçüde kendi meslekî deneyimine daya-narak yazdığı bu son derece özgün, cesur ve aydınlatıcı eserinde, sorunlarımızla yüz-leşmenin ve onları çözmenin -ve değişimin acısını çekmenin- bizi kendini anlama ve aydınlanmanın yüksek düzeylerine nasıl eriştirebildiğini göstermektedir. Yine bu ki-tapta Dr. Peck sevgi ilişkilerinin doğasını tartışıyor: Gerçek birbirine uygunluk nasıl anlaşılır? Gerçek sevgiyle bağımlılık birbirinden nasıl ayırt edilir? Nasıl kendi ken-dimizin efendisi olabiliriz? Nasıl daha duyarlı bir ebeveyn olabiliriz?

Az Seçilen Yol, dengeli ve ruhsal açıdan doyum verici bir yaşam arayan milyon-larca insana yol göstermiş olağanüstü bir eserdir.
                                          YORUMUM

Psikoloji ve kişisel gelişimle ilgilenen arkadaşlar için çok faydalı bilgiler var ama bu konuda daha yeni iseniz biraz karışık olabilir. Hastalarla ilgili örnekler var ama anlatmak istediği konu biraz fazla yorumlayıcı. Ben şahsen altını gerçekten çizerek okuduğum halde bazı yerlerde durmak zorunda kaldım. Anlaşılması zor değil ama anlatmak istedikleri benim için sindirmek zordu.
"Çocukların hazzı geciktirme kapasitesini geliştirebilmeleri için, önlerinde kendini disipline sokmuş örnek kişilerin bulunması , kendi kendilerine değer vermeleri ve varlıklarının güvende olduğuna hiç değilse bir dereceye kadar inanmaları gereklidir." Buradaki haz farklı bir anlamı var.
Daha çok terapistler için rehber kitabı gibi çünkü hastaya nasıl yaklaşmalı, ne gibi sorunlarla karşılanabilir gibi örnekler var.
Yine de çok ilginç fikirler edindim özellikle insanın farkındalığı artıkça yalnızlaştığı gerçeği ve bu da bizi Tanrı olma yolunda tekamül etmemizi sağladığını.

                                                         Sevgilerle, Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim