Buket Uzuner : Uyumsuz Defne Kaman'in Maceralari: Toprak (2.Kitap)


TANITIM: 'Çorum'da Hitit dönemine ait büyük bir tarihi eser hırsızlığını araştıran gazeteci Defne Kaman ortadan kaybolur. Gazeteci kadının en son görüldüğü antik Hitit kalıntısı Yazılıkaya'da ortaya çıkan geyiğin nöbet tutması, bir efsane gibi Çorum'da kulaktan kulağa yayılmaya başlar. Olayın büyümesi üzerine, Defne Kaman'ı canlı bulmak için şehrin valisi, emniyet müdürü ve Türkiye'nin ilk eko-hacktivisti olduğunu iddia eden Karaca canla başla çalışmaya başlar. Bu sırada sosyal medyada #DEFNEKAMANNEREDE etiketiyle birleşen gençler eylem yapmak için Çorum'a yola çıkarlar.


TOPRAK, okuru bir yandan kayıp bir gazetecinin izinde Anadolu'da, sürükleyici bir maceraya davet ederken, kadim Kamanlık (Şaman) geleneğimizin TOPRAK ETİĞİ VE HAKKINA saygı gösterdiğini hatırlamamız için psiko-mitolojik bellek arayışını da sürdürüyor. Türk mitolojisinde temsil edildiği 'alt dünya' söylenceleri ve gezegenimizin ana rahmi; tohumdan-insana bütün canların yuvası olan TOPRAK, bu romanda okura ekolojik bir alt metin okuması da sunuyor. "Buket Uzuner, Türk Şamanizmi'ni evrensel değerlerle bugüne aktarmakta büyük başarı kazanıyor.[Tabiat Dörtlemesi] Buket Uzuner yaratıcılığının en güzel simgelerinden…" 
-Talat S. Halman-







                                                                                         YORUMUM

Defne Kaman ile hikayemiz devam ediyor. Bu sefer Çorum'dayız. Hititlere ait eserleri kaçırmaya çalışan insanlar var ve bizim gazetecimiz bu olayı su yüzeyine çıkarma çalışıyor pardon toprağın üzerine . Bu macerada toprakla ilgili unutmuş olduğumuz hikayeleri hatırlayacaksınız. Defne ile Umay nine arasında gerginlikler meydana çıkıyor çünkü Defne babası ile ilgili gerçeği öğreniyor. Defne'nin kaybolması bir sürü karmaşaya neden oluyor. Hikayemizde eski kahramanlarımız olduğu gibi yeni kahramanlar ortaya çıkıyor. Bunların isimleri de tabi ki başka anlamlar taşıyor. Umay nine yine bize dersler veriyor.
Karaca ile babası arasındaki ilişki de ilginçti. Kemal'in eşi ölmüş olmasına rağmen gerçekten onu toprağa teslim edemiyor ve isyan ediyor. Kendisini yalnız hisseden Karaca, Defne'nin ailesini ikinci ailesi olarak kabul ediyor.
Vali ile komiserin çatışmaları bize çağdaş demokrat bir bürokratın bakış açısıyla ile muhafazakar, sorgulamayan ve önyargılara sahip olan bir bürokratın düşüncelerini karşılaştırma fırsatı buluyoruz. 
Buket Uzuner bir söyleşisinde devam kitabı ile ilgili ipucu verdi. Diğer kitap "Hava" ile ilgili olacak ve Konya'da geçecek. Nükleer santrala karşı bir mücadele olacak ve sembol hayvan kartal olacak. Sabırsızlıkla bekliyorum.

"Sevdiğimiz birini toprağa verdiğimizde, onu kaybetmenin derin acısını yine toprakla temizleriz."
"Toprak bir canlılar topluluğudur. Yaşadığımız gezegende hiçbir canlının varlığı diğerinden bağımsız devam etmez."


                                                                               Sevgilerle,Aygül Demir


                                                                                          MY REVIEW

We continue our story with Defne Kaman. This time we are in Çorum. There are people trying to kidnap Hittite artifacts and our journalist is trying to get this thing off the water surface sorry on the soil. You will remember the stories about  "The Soil" that we have forgotten. The tension between Defne and Umay grandmother comes to fruition because Defne learns the truth about her father. The loss of Defne causes a lot of confusion. In this story there are the old heroes and we meet with new ones. Their names, of course, have different meanings. Umay grandma gives us lessons again. The relationship between Karaca and his father was also interesting.  Although Kemal's wife is dead, he can not really deliver it to the soil because he is rebelling. Feeling alone, Karaca accepts Defne's family as his second family. We find the opportunity to compare the views of the governor and the commissioner with those of a bureaucrat who is conservative, unqualified and prejudiced, with a contemporary democratic bureaucrat's point of view. 
Buket Uzuner gave a clue about  the  next book in an interview . The other book will be about "Air" and will pass in Konya. There will be a struggle against the nuclear plant and the symbol will be the eagle. Waiting Impatiently.

"When we give a loved one to the soil, we will cleanse again that deep pain of losing it with the soil."
"The soil a community of creatures. The existence of any living thing on the planet we live on can not continue independently of the other. "

                                                                          Sincerely, Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim