Colson Whitehead : Yeraltı Demiryolu / The Underground Railroad


TANITIM: 2017 PULITZER  ÖDÜLÜ / 2017 ARTHUR C. CLARKE ÖDÜLÜ /
2016 AMERİKAN ULUSAL KİTAP ÖDÜLÜ
Amerikan edebiyatının en yeni yıldızı Colson Whitehead’den, yayımlanır yayımlanmaz çağdaş klasikler arasında anılan cesur ve sarsıcı bir roman: Yeraltı Demiryolu. Whitehead, Amerika’nın adeta bağırsaklarını deştiği bu romanında “rüya” ülkesinin geçmişine uzanıyor ve okurunu uzun zaman terk etmeyecek ilham verici bir mücadele öyküsü anlatıyor. Dünyada bir başına kalmış bir kadının, Cora’nın dünyaya kafa tutma öyküsü bu; öldürmeyip güçlendiren darbelerin, birer nişan gibi taşınan yara izlerinin ve zamanı gelince ya ödenen ya da ödetilen bedellerin öyküsü. Öyle bir öykü ki, çağın karanlığında pırıl pırıl parlıyor ve dört bir yanı saran kötülüğün bataklığında kaybolan ruhlara kuzey yıldızı misali yön gösteriyor.
Eleştirmenlerden tam not alan, çoksatarlar listelerinde aylar boyunca bir numarada kalan ve ödüllere doymayan Yeraltı DemiryoluSefiller’den Sevilen’e uzanan bir yelpazede yer alan engin çağrışımlarıyla son yılların en önemli ve en çok ses getiren kitaplarından biri.
YILIN EN İYİ KİTAPLARI,
The New York Times, Amazon, Wall Street JournalWashington PostTime, NPR, Goodreads, Oprah’s Book Club

                                                                                           YORUMUM

Kitapağacısabitfikirkulübü'nün tavsiyesi üzerine kitabı okudum. Amerika'daki bir kölenin kaçış hikayesi anlatılıyor. Bazen okurken zorlandım. İnsanı bir hayvan olarak gören bir döneme şahit oluyorsunuz. Cora'nın kaçış hikayesi mücadele ile geçiyor. Acaba gerçekten özgür olabiliyor mu diye sormadan edemiyorsunuz. Tam huzuru buldu derken geçmiş onu rahat bırakmıyor. O kadar badire atlatıp , hiç pes etmemesi insana ilham veriyor. O döneme gidip bu insanların yaşadıklarına şahit olunca, insan merak ediyor Amerika tarihindeki bu vicdansızlıkları unutabilecek mi? Yeraltı demir yolları, Amerika'nın diğer yüzü olarak gösterilmiş. Gerçekler, dibe girdikçe yeryüzüne çıkıyor. Tavsiye ederim.

"Bu ülkenin nasıl bir yer olduğunu öğrenmek istiyorsanız demiryolunu kullanın derim ben hep. Hızla giderken dışarı bakarsanız Amerika'nın gerçek yüzünü görürsünüz."
"Yüce Ruh, insanlığın hummalı faaliyetini birleştiren o kutsal bağ, buradaydı işte: Elinde tutabildiğin her şey senindir. Mülk, köle, kıta senindir. Amerika'nın buyruğu buydu."
"Kontrollü kısırlaştırma, bulaşıcı hastalıklarla ilgili araştırmalar, yeni cerrahi tekniklerin topluma karışmaya uygun olmayanlar üzerinde denenerek kusursuzlaştırılması - ülkenin en yetenekli tıp insanlarının akın akın Güney Carolina'ya gelmesine şaşmamak gerekirdi."
"Bir gün kütüphaneye girmek üzereyken bir yük arabacısı onları durdurdu. "Efendi, silahlı bir zenciden daha tehlikeli tek şeyin," dedi onlara , "elinde kitap olan bir zenci olduğunu söylerdi. İçeride kocaman, siyah bir barut yığını var demek ki !"

Sevgilerle, Aygül Demir


                                                                                          MY REVIEW


I read the book on the advice of the Book Tree Club. It tells the escape story of a slave in America. Sometimes it's hard to read. It is time you are a witness when  the human being is treated as an animal. Cora's escape story goes through the struggle. You can not help by asking yourself  whether she really is free. When she said she had found peace, the past does not leave her alone. It is inspiring people not to give up . When you went back and witnessed these events they have experienced, I wonder how they can forget these unscrupulous things in America's history? Underground railways are shown as the other side of America. The truth comes out from the ground as you enter the bottom. I advise you.

"If you want to know what kind of place this country is, I will always advise you to use the railroad. If you look out at a fast pace, you will see the true face of America. "
"The Holy Spirit, the holy bond that unites the frenetic activity of mankind, was here: everything you can hold is  yours. Property, slave, continent. America's command was that. "
"It should not be surprising that the most talented medical people in the country are coming to South Carolina, because of controlled sterilization, research on infectious diseases, testing and perfection of new surgical techniques that are unsuitable for human intervention."
"One day a carrier stopped them while they were about to enter the library. " My master said that, it's the only thing dangerous than a gunfighted nigga, it was a black man with a book in his hand. There's a big, black gunpowder inside! " 

                                                                             Sincerely ,Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim