Ursula K. Le Guin : Anlatış / The Telling


TANITIM: Locus En İyi Roman Ödülü

Karanlığın Sol Eli ve Sürgün Gezegeni gibi unutulmaz kitapların dahil olduğu Hainli Döngüsü’nün özenli bir parçası olan Anlatış, 1974’te yayımlanan Mülksüzler’in ardından Le Guin’in yazdığı ilk Ekumen ve şimdilik, yazarın kaleminden çıkmış son bilimkurgu romanı.
 Bu kitapta Le Guin, çoğu eserinde olduğu gibi yine ötekilik ve iletişim gibi temalara eğilerek önyargılarımıza ayna tutuyor. “Din” kavramını sorguluyor ve son derece politik bir bilimkurgu sunuyor. Yine de Le Guin, tüm bunların ötesinde edebiyatın kendisine dönüyor, çünkü bu romanın odağında birçok önemli değeri simgeleyen bir kültür, usul usul sürdürülen bir gelenek var: Hikâye anlatıcılığı.
 Edebiyat ve tarihle arası iyi olan Sutty, baskıcı bir rejimin altında değerlerin nasıl kaybolduğunu, tarihin nasıl silindiğini görmek, bu rejimin ulaşamadığı noktalardaki direnişi incelemek, efsanelerde bahsedilen hikâye anlatıcılarının dünyasını keşfetmek için Aka gezegeninde bir yolculuğa çıkar. Geride bıraktığı dünya ile vardığı dünya arasındaki farklar dehşete düşürücü, benzerlikler ise düşündürücüdür.
 Anlatış, dinlemek, anlamak ve inanmakla, hakikati tanımlamaya çalışmakla ilgili bir yolculuk öyküsü.
 “Le Guin Anlatış’ta kurgusunu hem şairane yazıyor hem de alegorinin derinliğiyle kusursuzca birleştiriyor.”
–Jonathan Lethem

                                                                                      YORUMUM


İlginç bir kitaptı. Fantastik olarak geçiyor ama içinde felsefe de var. Sutty, Yerküre gezegeninden geliyor ve burada bazı ilginç şeyler keşfediyor. Aka gezegeninde tek bir kıta var o yüzden "öteki" kavramını bilmiyorlar ve savaşlar aileler arasında geçtiği için iç savaş olarak nitelendiriliyor. Yabancı nedir bilmeyen bir dünya... Oysa ki Yerküre'de ölümcül ötekilik anlayışı devam etmektedir. Rahipler Yönetimi "Tekçiliği" getirmişler. Tanrı buyruğu olduğunu iddia ettikleri şeylere uymayan herkes hataya düşmüş demekmiş. "Tek bir Tanrı, tek bir Gerçeklik, tek bir Dünya." 
Suty, Aka'nın bir bölgesine gözlemci olarak gidiyor ve farklı bir inanç sistemi keşfediyor. Buna Anlatış deniyor ve genelde sözlü olarak aktarılıyor. Anlatıcılara "maz" deniyor, dinleyenlere de "yoz". Mazlar tarihte yapılan yanlışları anlatmıyor,  hikayeleriyle doğru eylemi anlatmaya çalışıyorlar. Hikayelerden ders çıkarmak yok. "Eğer anlatış mazların sahip olduğu beceriyse, dinlemek de yozun uzmanlaştığı beceriydi." 
 Benim için ilginç bir deneyim oldu. Daha iyi kavramak için daha sonra yeniden okumayı düşünüyorum. 

"İleri atılmak için önce geri git, başarmak için önce başarısız ol. Yukarı sıçramak için önce aşağı eğil, başarmak için önce başarısız ol."
" Biz sadece doğru olanı, doğru gideni anlatırız. Yanlış gideni değil."
" -Görünüşe göre, sizin devletinizde Tanrı inancı iyi olanı ifade etmek için kullanılıyor. Doğru olanı.
   - Tanrı mantıktır,evet.
   - Yerküre'de ise mantıktan ziyade esrarengiz olanı ifade eder. Anlaşılmaz olanı."


                                                                          Sevgilerle,Aygül Demir




                                                                                     MY REVIEW


 It was an interesting book. It's fantastic, but there's philosophy in it. Sutty comes from Planet Earth and is discovering some interesting things here. There is only one continent on the planet Aka, so they do not know the concept of "the other" and  the wars are considered as "civil war" because wars pass between their families. The  World where  "foreign" is an unknown word ... However, the understanding of the deadly otherness on the Earth continues. Priests'  Administration have brought "Monism". Anyone who did not obey what they claimed to be God's command ,it means that they have fallen into error. "A single God, a single Reality, a single Earth."
Suty goes to a region of Aka as an observer and discovers a different belief system. It is called "Telling" and it is usually transferred verbally. The narrators are called "maz" and the listeners are "degenerated". Mazlar is not telling about the mistakes made in history, they are trying to tell the correct action with their stories. No lessons from stories. " If the telling is the ability of the maz then the listening should be the ability of the yoz."
It was an interesting experience for me. I think to read again later in order to  understand better.

  "Go back first to be thrown forward, fail first in order to succeed. To leap up, lean down first, fail first in order to succeed."
"We tell only the right , what is going the right. Not what is going wrong."
"- Apparently, in your state God faith is using  to express good things. The right one. 
- God is the logic, yes.
- On the Earth, it expresses a mystery. What is the incomprehensible . "

                                                                              Sincerely,Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim