John Steinbeck : Fareler ve İnsanlar / Of Mice and Men


TANITIM: Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan John Steinbeck'in çağımızın toplumsal ve insani meselelerini ustalıkla resmettiği eserleri modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. Steinbeck romanlarında yalın ve keskin bir gerçeklik sunarken yine de her seferinde çarpıcı bir öykü ile çıkar okurunun karşısına. Tarihin bir kesitindeki dramı insani ayrıntıları kaçırmadan sergilerken, "tozpembe olmayan gerçekçi bir umudun" türküsünü dillendirir. Bu nedenle eserleri edebi değerleri kadar güncelliklerini de hiç yitirmemiştir. 


Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small'un öyküsünü anlatır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. Steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. Kitabın ismine ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; "En iyi planları farelerin ve insanların / Sıkça ters gider..."



                                                                                                   YORUMUM

Kitap çok sürükleyici. George, Lennie'nin vasisi gibi. Bütün kararları o veriyor çünkü Lennie'in akli kapasitesi bir çocuğun kadar. Lennie daha yumuşak başlı ama kuvvetinin farkında değil . İstemeden yaratıklara ve insanlara zarar veriyor. İkisi birlikte çiftliklerde çalışarak hayallerindeki çiftliği almak için çabalıyorlar ama Lennie yüzünden her zaman bir terslik çıkıyor. Her ne kadar Lennie George 'a yük gibi görünse de o onun sorumluluğunda olduğunu ve birlikte güçlü olduklarının  farkında. Diğer işçiler tek başlarına oldukları için paralarını içki ve kadınlara harcayarak çarçur ediyorlar. George ve Lennie'nin çiftlik hayali onlara güç veriyor. İnsanı ilerlemesini sağlayan,umutlarıdır. Yanında birisi olunca bu hayallere daha fazla tutunabiliyorsun.  Geldikleri çiftlikte yaşlı bir adam ve bir zenci onların planlarına ortak olmak istiyorlar. Bu hayal hepsini umutlandırıyor. Ama kaderin başka planları var. George, sonunda farkına varıyor ki kontrol edilemeyen bir güç yük olabiliyor. 
Yazar, o dönemde işçilerin yaşadıkları sıkıntıları ve çaresizliği çok iyi yansıtmış. Tavsiye ediyorum.

"Tanrım yalnız olsaydım ne kadar rahat bir hayatım olurdu benim. Bir iş bulur, başımı belaya sokmadan yaşar giderdim. Kafam rahat olurdu."
"Bizim bir gelecek planımız var. Söylediğimizi dinleyen, bize önem veren biri var yanımızda."
"İnsanın yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur."
"Üçü de bu düşüncenin güzelliğine kapılmış bir halde öylece oturuyordu; zihinlerinde bu harika hayalin gerçek olacağı gelecekteki o gün vardı."
"İnsanın yanında olacak birine ihtiyacı var. İnsanın yanında biri olmazsa delirir."

                                                                        Sevgilerle, Aygül Demir  


                                                                    
                                                                                                   MY REVIEW

The book is very gripping. George is like Lennie's vassal. He makes all the decisions because Lennie's mental capacity is just as much a child. Lennie's softer but he's not aware of his strength. He hurts creatures and people inadvertently. Two of them are working on farms and trying to get the farm of their dreams but because of Lennie, there's always something wrong. Although Lennie seems to be a burden to George he is aware of his responsibility and they are strong together. Because other workers are on their own, they are spending their money on drinks and women. George and Lennie's farm dream gives them power. It is the hopes that make mankind progress. You can hold more of these dreams when you're with someone.  An old man and a nigger on the ranch  want to join in their plans. This dream promises hope. But fate has other plans. George finally realizes that there is an uncontrollable power which could be a load. The writer reflected well the troubles and helplessness of the workers at that time. I would recommend you. 

"My God, if I were alone I would have had a comfortable life. I find a job, I go to life without getting into trouble. My head would be comfortable. "
"We have a future plan. We have someone who listens to what we say, who cares about us. " 
"It does not need reason for man's heart to be good."
"The three of them were sitting just in the beauty of this thought, there was a day in the future in which this wonderful dream would come true in their minds."
"Human needs someone to be with him/her, and if he/her does not have someone, he/she will go crazy."

                                                                               Sincerely,Aygül Demir

Filmi de var.
fareler-ve-insanlar-john-steinbeck-2

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim