Gündüz Vassaf : Cehenneme Övgü


TANITIM: 
Bazı eleştirmenlerin "şeytanın avukatı" sıfatını yakıştırdıkları Gündüz Vassaf'ın "gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni baskısı"yla sunduğumuz Cehenneme Övgü'sü, içimizde büyütüp yaşattığımız küçük 'totaliter dünyalar'ımızı afişe ediyor, daha doğrusu 'yüzümüze vuruyor'. Totalitarizmin -anne karnındaki bebeğin beslenmesi gibi- bireyle toplumu bağlayan göbek bağıyla semirdiğini, hayata ilişkin algılarımızı ve kimi dayatılan kimisini de gönüllü olarak kabul ettiğimiz kavramları irdeleyerek gösteriyor. Cehenneme Övgü, yazarın kendiyle hesaplaştığı, herkesi de hesaplaşmaya çağıran, hatta kışkırtan bir kitap.





                                                                        


                                                                                         YORUMUM


Bambu Kültür Evi' nde irdelediğimiz bir kitap. Okuması kolay değildi çünkü size zor anlar yaşatıyor. Hayatımızdaki bazı bildiğimiz zannettiğimiz gerçekleri farklı bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Kendimiz "özgür" kararlar verdiğimizi zannediyoruz. Toplumun bize dikte ettiği  hayatı yaşıyoruz. Kuralları değişmez kabul edip hiç sorgulamadan uyguluyoruz. Kalıplaşmış hayatımızdan çıkmamız için bize bazı gerçeklerin farkına varmamızı istiyor. Toplum olarak "farklı" davrananı dışlıyoruz çünkü bu bizim hayatımızı sorgulamamıza neden olur bu da emin olarak yürüdüğümüz yol kayganlaşmasına neden olur. En sonunda "sarhoş" olmamızı tavsiye ediyor çünkü ancak öyle hareketlerimizi toplumun dikte ettiği şekilde yaşamayacağız. "Cehennem"'e gitmek daha kolay görünüyor çünkü toplumun çizdiği yolda yürümek çok zor. "Cennet"'e gitmek ise neredeyse imkansız çünkü biz insanlar o kadar "mükemmel" değiliz. Hayatınıza farklı bir bakış açısıyla bakmak isterseniz okumanızı tavsiye ederim.

"Gün ışığı içimizdeki teslimiyetçiliği ortaya çıkarır, ama geceleri kendimizi özgür hissederiz. Düzen güçleri bizi, geceden, özgürlükten kaçınmaya koşullandırmışlardır."
"Sanatçı, bir yaratıcı olarak gücünü ancak cehennemde gösterebilir. Kutsal figür ve sahneleri resmederken kendini sınırlar; cehennemi çizerken ise sınırsızdır, özgürdür, düzenin duvarları yoktur."
"Omuzlarınızı ezen, sizi toprağa doğru çeken Zaman'ın korkunç ağırlığını duymamak için, durmamacasına sarhoş olmalısınız."

                                                                       Sevgilerle, Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim