F.M. Dostoyevski : İnsancıklar / Poor Folk


TANITIM:

Avrupalılar’ın bakış açısıyla, Devrim öncesindeki Rus’u simgeleyen Dostoyevski’nin ilk romanı olmasının yanı sıra yazarını dünyanın en iyi yazarlarından biri olmaya götürecek yolun da ilk adım…
İnsanın dramı romanlarından ağırlıklı bir yer tutan Dostoyevski, bu romanında ‘büyük insanlık’ın acılarının izini sürüyor ve sadece mektuplardan oluşmuş bu yapıtına koskocaman hayatlar sığdırıyor. Mektuplarda adı geçen her bir karekter, okura, büyük insanlığın iç dünyasını yansıtırken, bir yandan da, küçük, sili insanın bir romana nasıl taşınabileceğinin de ustaca bir örneğini veriyor…  






                                                                                YORUMUM

Dostoyevski'nin ilk romanı. Genç yaşta o zamanki toplumu bu kadar gerçekçi tasvir edebilmesi beni çok şaşırttı. Kitabın asıl adı "Yoksul / Zavallı İnsanlar". O yüzden her ne kadar insanların yoksulluklarından bahsetse de,  bana göre asıl insanların zavallılığına daha çok değiniyor. Kitap mektuplardan oluşuyor. Baş kahramanları, Makar Devuşkin ve Varvara Dobroselova. İkisinin arasında samimi bir ilişki var. Makar, Varvara'yı seviyor ama yaşı dolayısıyla, daha çok babası olarak kendisini gördüğünü ifade ediyor. Bana göre, basiretli bir adam değil. Kendi kişiliğini tam oturtamamış.  Çok sıkıntıya düşüyor ve Varvara'nın yardımlarını bile kabul ediyor. Zengin semtte gezerken yaptığı tespitler çok yerinde. Varvara'nın evlenme kararına fazla karşı çıkmıyor, adeta rahatladığını hissettim çünkü o bu sorumluluğa girecek bir adam değil. 
Varvara, çok küçük yaşta yetim kalmış ve kendi ayakları üzerine durmaya çalışan genç bir  kız. Sevdiği adam, ona iyi kitaplar okumasını sağlamış. Günlüğü çok ilginçti. Makar'ı koruyucusu olarak görüyordu ama o da onu hayal kırıklığına uğrattı, o yüzden istemediği bir evliliğe razı oldu. O dönemin şehir kadının yaşadığı zorlukları görüyoruz. 
İnsanların dış görünüşüne göre bakarak yargılamamak lazım. Fakir olmak cahil olmak anlamına gelmiyor. Asıl basiretsiz insanlar acınacak haldedir, ister fakir ister zengin olsun. Çünkü onlar kendilerini küçük ödüller için küçülten insancıklardır. Günümüzde de bu tarz insanlar var. 

"İnsan, hayat şartları ne derece olumsuz olsa da, benimsediği yerde huzur buluyor."
"Fakir insanlar, doğaları gereği egoisttirler. Tabiat böyle dilemiş... Fakir insanlar şüphecidirler."
"İnsanın özsaygısı, gururu, güveni silinince, ahlaklılığın da dibi göründü demektir."
"Nerede açların inlemeleri duyuluyorsa toklar uyuyamaz."
"Mutsuzluk bulaşıcı bir hastalıktır. Mutsuz ile yoksulun birbirinden uzak durması lazım, birbirlerine bulaştırmamak için."

                                                                   Sevgilerle, Aygül Demir



                                                                                    MY REVIEW


Dostoyevski's first novel. I was very surprised to me at that age to be able to portray the society in that realistic way . The real name of the book is "Poor / Pitiful Folk". So even though I talk about people's poverty, it seems to me that they are referring more to people's poorness. The book consists of letters. The main heroes, Makar Devushkin and Varvara Dobroselova. There is a sincere relationship between the two. Makar loves Varvara, but because of his age, he expresses himself more as his father. To me, he's not a determined man. He has not settled his own personality. He falls into a lot of trouble and even accepts Varvara's help. The detections he made while walking in the rich neighborhood are in place. He is not much opposed to Varvara's marriage, I felt as if he was relieved, because he is not a man to take responsibility. 
Varvara is a young girl who is orphaned at a very young age and tries to stand on her own feet. The man she loved has read good books. Her diary was very interesting. She saw Makar as a guardian, but he disappointed her, so she accepted a marriage she did not want. At that time we see the difficulties of the city woman. 
We have  not to judge people by their appearance. Being poor does not mean being ignorant. The people who are incompetent are pitiful, whether you are poor or rich. Because they are the people who shrink themselves for small prizes. Nowadays there are people like this.

"Humans are at peace in the place they adopt, no matter how negative the conditions of life are."
"Poor people, naturally  they are  egoistic." The nature says so... Poor people are skeptical. "
"Where the moaning of hungry people are heard, the satiated people can not sleep."
"Unhappiness is a contagious disease. Unhappy and poor need to stay away from each other, not to infect each other. "

                                                                             Sincerely, Aygül Demir


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim