Platon: Şölen -Dostluk



TANITIM:
Platon (Eflatun, İÖ yaklaşık 428 / 7-İÖ yaklaşık 

348 / 7); Bugünkü üniversitenin atası sayılan Akademia’nın kurucusu (İÖ 387) ve hocası Sokrates’i konuşturduğu "diyaloglar"la felsefeyi yazıya en iyi aktarmış olan ustalardan biridir. 
En tanınmış diyaloglarından Şölen ve Dostluk’ta ise Platon, denebilirse, İnsanlığın anlamaya çalıştığı en temel duygu "sevgi"nin izini sürmektedir. 



Sabahattin Eyüboğlu (1908-1973); Hasan Âli Yücel'in kurduğu Tercüme Bürosu'nun başkan yardımcısı ve Cumhuriyet döneminin en önemli kültür 
insanlarından biridir.
Azra Erhat (1915-1982); Tercüme Bürosu'nun en önemli çevirmenlerindendir. Ortaklaşa yaptığı Homeros ve Hesiodos çevirilerinin yanısıra, dilimize bir de telif Mitoloji Sözlüğü kazandırmıştır.


                                                                                YORUMUM


Kolay okunan bir kitap. Sokrates ve arkadaşları bir şölende bir araya geliyor ve sevgi üzerine diyaloglar var. Sevginin özü, etkileri ve amacı , güzellik içindeki yaratıcılığa  değiniyorlar. İkinci kısımda ise dostluk üzerine duruyorlar. 
"Devlet" ' ten önce okunabilir. Atinalıların, yaşam biçimi ile ilgili örnekler de görüyoruz. Şölendeki adap, benim için çok ilginçti. 

"Güzel bilgilerden de sonuna varacaksın: Bu bilgi de o tek başına var olan salt güzelliğe varmaktan, asıl güzelin özünü tanımaktan başka şey değildir."
"Bir insan başka bir insan için dostluk, aşk, arzu gibi şeyler duyuyorsa bu duygularının tek sebebi ikisinin ruhları, huyları, adetleri veya görünüşleri arasında bir uygunluk bulunmasıdır."

                                                                              Sevgilerle, Aygül Demir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim