J. Krishnamurti : Düşünce Ağları / Network of Thought


TANITIM: 
Düşünmek nedir? Düşünmek; belleğin bir yanıtı, bir tepkimesidir. Eğer belleğiniz yoksa düşünmeniz mümkün değildir… Düşünce tüm insanlık için ortak etkenidir. Öyle Doğu düşüncesi ya da Batı düşüncesi yoktur. Yalnızca ortak düşünme kapasitesi vardır.

Öyle gözüküyor ki biz düşüncenin, hepimizi bağlayan ortak bir etken olduğunun farkında değiliz. Sizler kendi kapasitenize, enerjinize, deneyiminize ve bilgi birikiminize göre düşünüyorsunuz ve bir başkası da kendi deneyim ve koşullanmalarına göre farklı bir şekilde düşünüyor. Hepimiz bu düşünce ağına yakalanmışız. Biz biyolojik ve fiziksel açıdan programlandığımız gibi zihnen ve aklen de programlandık. Bir bilgisayar gibi programlandığımızın farkına varmalıyız. 




YORUMUM

Okurken çok dikkat gerektiren bir kitap. Bildiğim şeylerden bahsediyor ama yine de bazı püf noktaları var. Bazen bir cümle üzerinde durup uzun uzun düşündüğüm oldu. Gerçekten de düşüncelerimiz nereden geliyor, hiç merak ettiniz mi? Biz yaşadığımız deneyimler sonucunda bellek oluşturuyoruz. Bu da düşüncelerimizin kaynağı oluyor. Psikolojik düşüncenin altında önceden yaşadığımız iyi veya kötü deneyimlerin bilgisidir. Şu anda yaşadığımız hayatı bu deneyimlere göre şekillendiriyoruz. Korkularımız bizim sınırlarımızı belirliyor. Bunun sonucunda da biz hayatımızı özgür yaşayamıyoruz. Geçmişimizi olduğu gibi kabul edersek, hayatımıza olan bakış açımız değişecek. Huzurlu olmamız için hayatımıza "düzen" getirmeliyiz. Bir şeye karar vermeden önce etraflıca düşünmeliyiz. Neye göre karar veriyoruz ? Belleğimizdeki korkunu farkına varın ve öyle adım atın. Düşünceler sizi var ediyor, onların esiri olmayın.Tavsiye ederim.

"Düşünce ve düşüncenin bir araya getirdiği tüm bu şeyler bilincimizin bir bölümüdür: içinde yaşadığımız kültür, estetik değerler, ekonomik baskılar, ulusal miras."
"Düşünce zaman demektir. Düşünce deneyim ve bilgi birikimi demektir ve bunlar beyinde bellek olarak toplanır. Tüm bunlar zamanın bir sonucudur."
"İnsanın evinde, varoluşunda, ilişkilerinde ve aktivitelerinde düzen olmalıdır."
"Düşünce belleğin tepkimesidir, bellek bilgidir, bilgi ise deneyimin anısıdır."

                                         Sevgilerle, @kitapdiari



MY REVIEW


A book that requires great attention while you are reading. He talks about what I know, but there are still some tricky points. Sometimes I stood on a sentence and thought long. Have you ever really wondered where our thoughts come from? As a result of experiences, we create memory. This is the source of our thoughts. Under the psychological mind, is the knowledge of good or bad experiences we have experienced before. We are shaping our lives according to these experiences. Our fears set our limits. As a result, we can not live our lives free. If we accept our past as if it was, our point of view will change. 
For our peaceful life, we must bring "order". We have to think thoroughly before we decide something. According to what do we decide? Be aware of the horror in your memory and step on it. Thoughts make you, do not be their prisoner. I advise.

"All these things that thought brings together are part of our consciousness: culture, aesthetic values, economic pressures, national heritage we live in. "
"Thinking is about time. Thought is the experience and knowledge accumulation and these are gathered as memory in the brain. All of this is a result of time."
"It must be order in man's home, existence, relations and activities. "
"Thought is the reaction of memory, memory is knowledge, knowledge is the memory of experience."

                                          Sincerely, @kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim