Kazuo Ishiguro : Beni Asla Bırakma / Never Let Me Go


TANITIM: 


Yatılı okul Hailsham'ın öğrencileri, bahçe duvarının arkasındaki karanlık ormandan çok korkarlar. Hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmez., Hailsham'dan önceki yaşamlarını hatırlamazlar. Dış dünyayla bağlantıları yoktur. Öğretmenler değil, gözetmenler tarafından eğitilirler. Spor ve sanata büyük önem veren gözetmenler, Hailsham öğrencilerine sürekli özel olduklarını hatırlatır ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiğini tekrarlar. 

Kazuo Ishiguro, yayımlandığı yıl Time tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınan Beni Asla Bırakma'da, yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanmış görünüyor.













                                                                                 YORUMUM



  Yazar'a göre, eğer bu klonlar zamanlarının sınırlı olduğunu fark ederlerse, maddi  mal varlıklarıyla veya statüleriyle meşgul olmayacaklarını düşünmüş. Aslında burada Japon kültürünün izlerini görüyoruz. Bu dünyada herkesin görevi var ve bunu sorgulamadan onurlu bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor. Kathy H. ve Tommy , Bayan Lucy sayesinde gerçekler konusunda daha fazla kafa yoruyorlar. Ruth kendi kaderinden kaçabileceğini düşünüyor. Zamanında aşklarına sahip çıkamayan Tommy ve Kethy H. , son şans için Madamın evine gidiyorlar ama maalesef gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalıyorlar. Tommy , sükunetle kaderine razı oluyor ve Kathy'i de teşvik ediyor. Kathy de sonunda kabule geçiyor ve kaderini kucaklıyor. Bütün insanlar gibi onların da "cennet" kavramları var, kayıpların en son gittiği yer Norfolk. 
Yazar aynı zamanda, bilimin "organ bağışı, klonlama" başlıklarıyla vaat ettiği ölümsüzlük hayalinin yarattığı edebiyat cephesinden etik ve vicdani sorular ekliyor. Bizi organ bağışı konusunda düşünmeye sevk ediyor çünkü alternatifi "klonlama" olabilir ve bu vicdanımız için ağır gelebilir.  
Bu çocukların hikayesini okuyunca, bana kimsesiz çocukların hayatlarını  hatırlattı. Ruth'a göre, onların  avam tabakadan klonlanmış olabileceklerini düşünüyor. Sanki toplumun sahip çıkmadığı bir kesimden bahsediyor. "Kimsesiz" çocuklar da toplum tarafından görmezden geliniyor, sanki ayın görünmeyen yüzünde yaşıyorlar. Onlara acıma kibirliliğiyle yaklaşıyor ve onlara da kendi çocuklarımıza verdiğimiz gelecek hayallerine destek olamıyoruz. Devletin merhametine bırakıyor ve "kimsesiz" olmadıklarının gösteremiyoruz.
Konusu beni çok etkiledi . Tavsiye ediyorum.

"Başka insanların da sizin bu dünyaya nasıl ve neden getirildiğinizi düşündükleri an ürperdiklerini, ellerini sizin elinize değdirmekten çekindiklerini, bunu hiç istemediklerini öğrenirsiniz."
"Hiçbiriniz Amerika'ya gitmeyeceksiniz, hiçbiriniz film yıldızı olmayacaksınız. Bu dünyaya belli bir amaçla getirildiniz ve geleceğiniz, önceden belirlendi."
"Resimler, şiirler, bütün bu tür şeyler gerçekte nasıl insanlar olduğunuzu gösterir demişti. Ruhunuzu yansıtır demişti."
"Sonra gözlerini sıkıca kapatmış, küçük bir kız gördüm; eski iyi yürekli dünyayı göğsüne yaslanmış, artık kalamayacağını yüreğinde hissettiği bu dünyayı tutuyor ve ona yalvarıyor, ona asla bırakmasın istiyordu."




beni asla bırakma izle ile ilgili görsel sonucujudy bridgewater never let me go ile ilgili görsel sonucu

Filmi de var ama kitabın yerini tutmuyor.



                                                                            Sevgilerle,@kitapdiari



                                                                                       MY REVIEW


The novel is a dystopian science fiction with dystopic elements that contain fantastic items intertwined with the real world. Actually, here we see traces of Japanese culture. Everyone in this world has a duty and must fulfill it honorably without question. Kathy H. and Tommy are thinking more about the facts, thanks to Ms. Lucy. Ruth thinks that she can escape from her own destiny. Tommy and Kethy H., who can not afford their love in time, go to Madame's house for the last chance, but unfortunately they have to face the facts. Tommy is calmly facing up with his fate and encouraging Kathy also to do so. Kathy is finally accepting and embracing her fate. Like all humans, they also have the concept of "heaven", the last place where losses go is Norfolk.
At the same time, the author adds ethical and conscientious questions to the literary scene created by the dream of immortality, which science promises as "organ donation, cloning". It encourages us to think about organ donation because the alternative could be "cloning" and it could be heavy for our conscience. 
When I read these kids' stories, they reminded me of the lives of orphans. According to Ruth, they  may have been cloned from common layer.  She mentioed like about the people that are not accepted by society. "Orphans" children are also ignored by society, as if they live on the moon's  invisible face. We are approaching them with pity and we can not support their dreams as we have given to our own children. We leave them to the mercy of the state and can not show them that they are not "orphans". The subject was very influential to me. I recommend.
There is a film, but it does not hold the book.

"The moment when other people think about how and why you are brought to this world, that they have withdrawn from holding your hands , you learn that   they do not want it. "
"None of you will go to America, none of you will be a movie star. You have been brought to this world for a certain purpose and your future is determined in advance."
"Paintings, poems, all these kinds of things really show you how people you are. He said that they would reflect your soul. " 
"Then I saw a little girl who closed her eyes tightly; the old good-hearted world leaning on her chest, she holds this world where she feels her heart can not stay anymore and begs it never let her go. "

                                                                           Sincerely, @kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim