Sinan Akyüz :Bir Evlilik Komedisi


TANIYIM:
Evlenmemiş üç kız kardeş, Aydan, Niver ve Yonca… Yana yakıla kızlarını evlendirmeye çalışan bir anne Afet Hanım… Bu roman, şehirli kadının ve toplumun evliliğe bakış açısının keyifli bir yansıması. Aşkın, ilişkilerin hızla tüketildiği günümüzde, belki de birçoğumuzun yaşadığı benzer olayları komik yanlarıyla ele alan; beklentilerimizi, yargılarımızı ve en önemlisi bakış açımızı değiştirmemizi sağlayacak bir kitap. Aşk Başka Evde, Piruze/Şam'da Bir Türk Gelin, İncir Kuşları gibi çok okunan kitapların yazarı Sinan Akyüz'den zaman zaman hüzünlendiren, ama çokça da güldüren nefis bir roman...



YORUMUM


Kolay okunan bir kitap. Hikaye akıcı olmasından ziyade çok basit diyaloglardan oluşmasından dolayı böyle. Evlilikle ilgili bir komedi yok. Daha çok bekar kalmış kızların evlilik için yaptıkları trajik komik girişimleri. Her ne kadar kızlar yaşadıkları çevreden farklı yaşamaya çalışsalar da, erkeklerle olan ilişkilerini o çevreye göre algılıyorlar. Annenin kızlarla olan ilişkisini her ne kadar rahtsız edici bulsam da toplumuzun var olan gerçeğini görmezden gelemem. Beni rahatsız eden şey kızların, annelerini hatalı bulmalarına rağmen onun gibi hareket etmeleri. Kendilerini geliştirmek için çaba göstermemeleri. Tek beğendim karakter Aydan'dı. Yaşadığı çevrenin baskısından sıyrılmış ve kendine göre daha iyi bir bakış açısı geliştirmiş ama ne yazık ki yazar ona fazla yer vermemiş. Öylesine okunacak bir kitap.

"Yani kız kardeşim evlendiği gün ileride çok rahat bir şekilde boşanabileceği birini almıştı."
"Bir erkek çok seviyor bile olsa kendini geri çeker, ama bir kadın çekmez."
"Yalnızlık acı değil. Dünyanın en büyük özgürlüğün adı. Ve orada kendimden kaçamadığım için yalnızlık bir sevgili bana."

                                      Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim