Nikos Kazancakis : Zorba / Zorba The Greek


TANITIM: 
Zorba, Yunanlı ünlü yazar Nikos Kazancakis'in olgunluk dönemi ürünü (1946). Ağır ve suskunlukla yüklü geçen karanlık bir dönemin tadı buruk ilk meyvesi. Nikos Kazancakis, çağdaş Yunan edebiyatının ancak buzlucam ardından seçilebilen, tedirgin ve büyük kişiliklerinden biri olarak çok tartışıldı, yanlış bilindi, az sevildi. Zorba adlı bu romanı, onun kendisiyle giriştiği bir tür sessiz hesaplaşma sayılabilir. Geçmişin, elden kayıp giden zamanın ve insanın temel yanılgılarının bir kez daha gözden geçirilmesidir bu roman. Zorba aracılığıyla Kazancakis özyaşamının yenilgiler ve soru işaretleriyle dolu bir bilançosunu çıkarır. Bu bağlamda ele alınınca, bu roman, Zorba ile yazarın yaşam öykülerinin çizili sınırları arasında sonsuz atkı ve çözgülerle sokunmuş büyülü bir kumaştır, denebilir; baştan sona sürekli bir arayışı, sonu gelmez çabaları yansıtan bir kanaviçedir; insanı arayışın serüvenidir...



YORUMUM


Alexis Zorba, yazara hayatı sevmeyi ve ölümden, korkmamayı öğretmiştir. Kitabı bitirdikten sonra şöyle bir soruyu kendimi düşünürken buldum : "Yaşayan mı, okuyan mı daha çok bilir?" Anlaşılıyor ki hayatı anlamak için her iki yönde de ilerlememiz lazım. Yazar felsefe ile ilgileniyor. Çok kitap okuyor. Hayatın anlamını bulmak için arayış içinde. Ölüm konusunda korkuları var ve elindeki bilgilerle de bir sonuca ulaşamıyor. Hayatına Zorba girince, hayat felsefesini bir de onun gözüyle bakmaya başlıyor. 
Aslında her şey "an"da gizli. Geçmiş ve gelecekle zaman kaybetmemeli, sadece yaşadığın zamanın kıymetini bilmeliyiz. Her şey olacağına varır. Eğer yolunda gitmeyen bir şey olursa, oturup kendine üzüleceğine bir müzik aç ve deliler gibi oyna. Etrafındaki her şeye daha az bağlan böylece hafiflersin ve hayatın daha kolay olur. Zorba'nın kadınlar konusundaki düşünceleri yadırgayabilirsiniz ama bana göre onlara  toplumun önyargılarıyla bakmıyor. Tam tersi onları olağan dışı olarak görüyor ve dişil taraflarını çok iyi kavramış diye düşünüyorum. Tavsiye ederim.

"İnsanları rahat bırak,patron, gözlerini açma! Çünkü açarsan ne görürler? Ellerinin körünü! Onun için bırak, kapalı kalsınlar da, hayal göredursunlar! Ancak, gözlerini açtıkları zaman onlara gösterecek daha iyi bir dünyaya sahip olasın... Böyle bir dünyaya sahip misin?"
"Kadın anlaşılmaz bir şeydir ve gerek uygarlığın, gerekse dinin bütün yasaları yanılmaktadır kadın konusunda."
"Vatandan kurtuldum; dedi, papazlardan kurtuldum, paradan kurtuldum;silkiniyorum. Silkindikçe de hafifliyorum. Nasıl söyleyeyim sana? Kurtuluyor, insan oluyorum."

                                      Sevgilerle,@kitapdiari


Filmini de tavsiye ederim.
zorba filmi izle ile ilgili görsel sonucu




MY REVIEW


Alexis Zorba taught the writer to love life and not to be afraid of death. After finishing the book, I found a question that I was thinking about: "Is it better to live or to read?" It is understood that we need to move in both directions to understand life. The author is interested in philosophy. He reads a lot of books. He is in search of the meaning of life. He has fears of death and cannot come to terms with the information he has. When Zorba enters his life, he begins to look at his philosophy of life with his eyes.
 In fact, everything is hidden in "moment". Don't waste time with the past and the future, we just need to know the value of our life at present. Everything will happen even you want or not. If something isn't right, you can sit down and feel sorry for yourself or play a music and dans like crazy. Make less connection to everything around you so you get light and your life becomes easier. Zorba's thoughts about women are perverse, but to me he doesn't look at them with the prejudices of society. On the contrary, he sees them as unusual creatures and I think that he has a very good understanding of their feminine sides. I advise.

"Leave people alone, boss, don't open their eyes! Because what if they open what tey will see? Blindfold! Leave them, let them remain closed, let them imagine!But when they open their eyes, you can have a better world to show them ... Do you have such a world? "
"The woman is incomprehensible and all the laws of civilization and religion are wrong about them."
"I got rid of the nation," he said, "rid of the priests, I got rid of the money; shake myself.  By shaking myself I become lighter. How can I tell you? By getting rid of them I become more human."

                                   Sincerely, @kitapdiari

 I recommend the movie.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim