Linea Dunne: Lagom


meik wiking lagom ile ilgili görsel sonucuTANITIM:
“ne çok az
ne çok fazla,
tam kararında”
 
***
İsveçlilerin dengeli yaşama sanatını temsil eden lagom, bir şeyin “tam kıvamında” olması anlamına gelir ve bu tamamen kişiseldir, tıpkı kahvenize ne kadar süt koyulmasını istediğiniz ya da çöreğinizi ne kadar sıcak sevdiğiniz gibi. Somut şeylerin ötesinde, sosyal hayatta ise çok daha derin bir denge yaklaşımını temsil eder. Mesela bir arkadaşınızın sizi hafta sonu evine davet etmesi ama çamaşır yükünü paylaşmak adil olacağı için sizin kendi nevresim takımınızı yanınızda götürmeniz ya da çocuğunuz hasta olduğunda ücretinizden kesinti yapılmadan evde kalma hakkınızın olması ama sizin o hakkı asla suistimal etmemenizdir.
Bu küçük kitap hem lagom anlayışının iş-hayat dengesi, yeme-içme, bilinçli tüketim ve tasarım açısından anlamını açıklığa kavuşturuyor hem de sürdürülebilir mutluluğu kendi içimizde bulmamıza yardım ediyor. Lagom yaşam tarzını benimseyerek siz de şunları başarabilirsiniz:
Daha temiz bir çevreye katkıda bulunabilirsiniz,
İş-hayat dengenizi iyileştirebilirsiniz,
Evinizdeki fazlalıklardan kurtulabilirsiniz,
Daha bilinçli bir tüketici haline gelebilirsiniz,
Sevdiklerinize daha fazla zaman ve enerji ayırabilirsiniz,
İyi yiyeceklerin tadını İsveçliler gibi çıkarabilirsiniz,
Kendi sebze ve meyvelerinizi kendiniz yetiştirebilirsiniz,
Doğanın keyfini sürebilir ve zinde kalabilirsiniz.


YORUMUM

Jante Yasası, kabul edilebilir davranış bağlamında yapılması ve yapılmaması gerekenleri dayatan on kural içerir. Lagom'un İsveç tarzı yaşamı nasıl biçimlendirdiğini, tuhaflıklarına ve sırlarına olan katkısını ele alarak size uyan yönlerini seçip karıştırmanıza izin veriyor. IKEA, H&M birer İsveç markası. Ikea'daki mobilyalardan bakarak onların yaşam tarzından fikir edinebilirsiniz. H&M' de eski elbiselerinizi getirirseniz indirim hakkınız oluyor. Aşırıya kaçmadan hayatınızı nasıl yaşanabilir olabilir ipuçlarını görebilirsiniz. Çevre dostu olmak için iyi örnekler bulabilirsiniz. İsveçliler tutumlu insanlar, yani aşırılıklardan hoşlanmıyorlar. En sevdiğim özellikleri de dobra olmaları. Tavsiye ederim.

"Lagom ile nihai hedef,herkesin destekleyeceği bir karara varmaktır." 
"İsraftan nefret etmesi ve hakkaniyette ısrar etmesiyle lagom, İsveç'in başarı tarifinin olmazsa olmaz malzemelerindendir."
"Eski bir İsveç atasözü vardır:'Kötü hava diye bir şey yoktur, sadece kötü giysiler vardır.'"


                                         Sevgilerle,@kitapdiari



MY REVIEW


The Jante Act contains ten rules that impose what must and should not be done in the context of acceptable behavior. It allows you to select and mix aspects of Lagom's adaptation of Swedish style life, its contribution to its oddities and secrets. IKEA, H & M is a Swedish brand. You can get an idea of their lifestyle by looking at furniture in Ikea. If you bring your old clothes in H & M, you are entitled to a discount. Without excessive you can see tips on how your life can be lived. You can find good examples to be environmentally friendly. Swedes are frugal people, so they don't like excesses. My favorite features are they are straight. I advise.

"The final goal with Lagom is to reach a decision that everyone will support."
"The lagom is the sine qua non of Sweden's recipe for success, because it hates waste and insists on equity."
"There is an old Swedish proverb: There is no such thing as bad weather, only bad clothes."


                                        Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim