Cengiz Aytmatov: Gün Olur Asra bedel



TANITIM:
Yürek paralayan, tüyler ürperten bir haykırış.... Geçmiş, bugün ve yarın; bilim-kurgu, gerçek ve efsane bir arada gözler önüne serilir... Derin ve temiz aşklar, efsane ve masallar, KGB'nin acımasız uygulamaları, okuru heyecandan heyecana sürükler. Birbirinden ilginç ve sürükleyici konular ustalıkla bütünleştirilerek sunulur. "Mankurt hikâyesi bu eserle kültürümüze mal edilir. Yedigey, ölen emektar arkadaşı Kazangap'ın cenazesini mezarına götürürken, kendisinin ve milletinin geçmişini, acı-tatlı, düşündürücü yanlarıyla bir bir gözlerinin önünden geçirir. O gün "asra bedel bir gün olur.



YORUMUM

Cengiz Aytmatov'dan okuduğum ilk kitap. Çok sürükleyiciydi. Hikaye aslında bir günde geçiyor gibi görünse de aynı zamanda Yedigey'in bugüne kadar yaşadığı hayatı üzerine kurulu. Hikaye, onun arkadaşı Kazangap'ın ölümüyle başlıyor. Yedigey onun vasiyeti üzerine Ana-Beyit mezarlığına gömmek için birkaç kişiyle yola çıkıyor. Yol boyunca geçmişe gidip geliyor. Yazar, coğrafyayı ve orada geçen hikayeleri çok iyi aktarmış. Stalin ve sonrası gelişen olayları iyi gözlemlemiş. Hikaye içinde fantastik  öğeler de var ve nihayetinde anlıyoruz ki Soğuk Savaş sadece iki rejim arasında olması gerekmez. Bizi yöneten insanlar sayesinde diğer gezegendeki canlıları da tehdit olarak görüp onlar ile aramızda duvar öreriz. Yazarın karakter analizleri çok gerçekçi. 
Trenler de insanların hayatları gibi geçip gidiyor. Bir sürü insanla hayatımız kesişiyor ama bir süre sonra herkes kendi yoluna devam ediyor. Önemli olan o insanların bize kattıkları. Tavsiye ederim.

"Coğrafyada uzaklıklar nasıl Greenwich meredyeninden başlıyorsa, bu yerlerde de mesafeler demiryoluna göre hesaplanırdı."
"Atalarımız bu maksatla bazı efsaneler, masallar söylemiş ve kendilerinden sonraki kuşaklara ne kadar büyük insanlar olduklarını olduklarını anlatmak, kanıtlamak istemişlerdir."
"Bir insan, ruhunu Allah katına ulaştırmanın yolunu bilmiyorsa, kendini kendi gözünde Allah gibi yüceltemiyorsa, insan olmanın sırrını, yüceliğini ve kutsallığını nasıl anlar?"

                             Sevgilerle,@kitapdiari



MY REVIEW


It's the first book I've read from Chinghiz Aytmatov. It was very gripping. Although the story may seem to be going on in a day, it is also based on the life Yedigey has lived to this date. The story begins with the death of his friend Kazangap. Yedigey sets out with a few people to bury him in the Ancestral Cemetery. Along the way, he  comes and goes the past events. 
The author conveyed the geography and the stories there very well. Stalin and after him,  the events  are well observed. There are also fantastic items in the story, and ultimately we understand that the Cold War does not have to be between the two regimes only. Thanks to the people who lead us, we see the creatures on the other planets as a threat and we build walls between them and us. The author's character analysis is very realistic.
The trains pass by run like people's lives.  A lot of people are crossing our lives, but after a while, everyone goes on their own. The important thing is that those people add to us. I advise.

"How the distances in geography start from the Greenwich meridian, in these places the distances were calculated according to the railway. "
"Our ancestors said some legends, fairy tales for this purpose and to tell the next generations they wanted to prove how great people they are ."
"If a man does not know the way to bring his soul to Allah, "If he does not glorify himself, like Allah, in his eyes, how does he know the secret, the glory and the holiness of being human?"

                           Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

  1. Cengiz Aytmotov okunmak için kitaplığımda bekliyor. Bu sene okuyalım. Bu kitabı da alınacaklar arasında. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim