Carl Gustav Jung : Dört Arketip / Four Archetypes


TANITIM: 


Tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisi olan Jung'un, psikolojik tiplemeler, kompleksler teorisi ve sözcük çağrışım testi gibi özgün bilimsel katkıları günümüz psikolojisi ve psikiyatrisi içinde hâlâ yerini korumaktadır. Bunun ötesinde, bugün Jung'u bir ekol olarak anmamızın nedeni, bütün insan bilimlerine yansıyan türev ve etkileriyle "simge" alanındaki çalışmaları, ve kişisel ya da kolektif bilinçdışının dinamiklerini ve görüngülerini irdeleyen yapıtlarıdır. Jung düşüncesinin antropolojiden teoloji ve felsefeye, etnolojiden sosyolojiye çok geniş bir alanda kalıcı izleri vardır. 


Ötekini Dinlemek uzmanlaşmış bir dizi. Ama dizide yer alacak bütün kitaplar doğrudan insana dair. Hayatlarımıza, kendi kişisel deneyim alanımıza, ana babalarımıza, onlarla ilişkilerimize, zor büyüme yıllarımıza dair bir bilgi... Kendimiz ve diğer insanlarla ilgili sezgilerimizi geliştirmemize yardımcı olacak, yeni kavrayış imkânları verecek ve kuşkusuz öğrenirken herkesin kendi deneyimleriyle sınayacağı türden bir bilgi... Psikiyatri ve psikanaliz alanında yüzyıl boyunca yazılmış temel yapıtları bir kütüphane oluşturacak kapsamda bir araya getirirken bunu amaçladık.





YORUMUM

Kitap çok ince olmasına rağmen yavaş okunuyor çünkü dipnotlar çok fazla. Çok fazla terminoloji var o yüzden acele etmemenizi tavsiye ediyorum. Arketipleri çok iyi açıklamış. Kafamdaki bazı kavramlar yerine oturdu. İnsanın iç dünyasına inmek için bu ipuçlarına ihtiyacınız olacak. 
Masallardaki sembolleri merak edenler, bu kitap kılavuz niyetinde yazılmış. Anima'yı, psike'nin doğasını, gölgeyi, hilebazı, reenkarnasyonu ve anneyi daha iyi kavrayacaksınız. Bilinçdışının anlamını açıklamış. Psikoloji ile ilgilenenlere tavsiye ediyorum.

"Psişik olan her şey önceden biçimlenmiş olduğu için, psike'nin tek tek işlevleri, özellikle de bilinçdışı eğilimlerden kaynaklananlar da önceden biçimlenmiştir. Bunların en  önemlisi yaratıcı fantezi'dir."
"Tüm içgüdüleri anneyi reddetmek üzerine yoğunlaştığı için, kendine ait bir yaşam kuramaz. Bir gün evlenirse, evliliği ya anneden kurtulma aracıdır,ya da yazgı onun başına öyle bir erkek sarar ki, adam  anneyle aynı karakter özelliklerine sahiptir."
"Persona'nın insanın gerçekte olduğu şey değil, başkalarının ve kendisinin olduğunu düşündüğü şey  olduğu söylenebilir."

                              Sevgilerle,@kitapdiari


MY REVIEW

Although the book is very thin, because footnotes are too much  it is being read slowly. There are so many terminologies, so I advise you not to hurry.
He explained the archetypes very well. Some concepts in my head sat in place. You're going to need these tips to get to the inner world of man.
Those who are curious about the symbols of fairy tales, this book is intended to guide. Anima, the nature of the psike, the shadow, fraud, reincarnation and the mother will understand better. He explained the meaning of the unconscious. 
I would recommend to those interested in psychology.

"Because everything that is psychic has been preformed, the individual functions of the psyche, especially those resulting from the unconscious tendencies, are preformed. The most important of these is creative fantasy."
"Because all her instincts concentrate on rejecting the mother, she cannot build a life of her own. If one day she marries, her marriage is either a means of getting out of the mother, or her fate is that  a man who has the same character characteristics as his mother. "
"It can be said that Persona is not what man is actually, but what he/she and others think he/she is."


                                        Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim