Michael Ende : Bitmeyecek Öykü / The Neverending Story


TANITIM:
“İnsanlar vardır, asla Fantazya’ya gidemezler,” dedi Bay Koreander. “Ve insanlar vardır, gidebilirler ama sonsuza kadar orada kalırlar. Sonra bir de Fantazya’ya gidip geri dönenler vardır. Senin gibi. İşte bunlar iki dünyayı da esenliğe kavuştururlar.”

NE İSTİYORSAN ONU YAP, yazıyordu sınırsız güce sahip İmparatoriçe’nin sembolünde.Ancak Bastian, bu cümlenin gerçekten ne ifade ettiğini, uzun ve zahmetli arayış sonucu öğrenecektir.

Bastian tuhaf görünümlü bir kitap sayesinde kendini, güzel fakat tehlikenin pençesindeki Fantazya diyarında bulur. Bu büyülü ülkeyi, Çocuk İmparatoriçe’ye yeni bir isim vererek sadece bir “insan” kurtarabilir. Ancak saraya giden yol ejderhalar, devler, canavarlar ve birçok büyülü yaratığın yaşadığı yerlerden geçmektedir.

Bastian maceraya atılır atılmasına… ancak dönüş yolunu bulmak o kadar kolay değildir. Fantazya’nın derinliklerine girdikçe, dile getirilemeyecek kadar kötü yaratıklarla ve kendi kalbinin gizemleriyle yüzleşecek cesareti bulması gerekecektir.

“Büyülü dünyaya dalıveriyorsunuz… Hareketli, yenilikçi ve duyarlı.”
-The Washington Post-

YORUMUM

Kitabı çok beğendim. Çocuk kitabı gibi görünse de bana göre içsel dönüşüm hikayesi. Hepimiz bu dünyaya geliyoruz ve kendimizle yüzleşmemiz gerekiyor, böylece de dönüşebiliriz. Fantasya aslında yaşadığımız hayattır. Gerçekleri yalanlardan ayırt etmeye başlayınca kendi özümüzü fark ederiz. İnsan olmak için önce kendi zayıf noktalarımızı tespit edip törpülememiz lazım. Ay Çocuk, içimizdeki yargılamayan çocuk tarafımız. Onu unuttuğumuz zaman hırslarımız bizi ele geçiriyor ve kim olduğumuzu unutuyoruz.
 Doğada denge var, dualite var. Her şey döngüden ibaret. 
"Gelen gitmek, doğan ölmek zorundadır. İyilik kötülük, aptallıkla bilgelik, güzellikle çirkinlik, hepsi birbirini yok eder."
Arketipler var: kahraman, şifacı, çocuk, anne, baba, hilebaz. Gezer Dağı'ın İhtiyarı : yazar/ seçimlerimizle anlarla hikayemizi yazıyoruz.
İnsan dönüşmesi için hiç olması/ geçmişi unutması , ölüp yeniden doğması lazım.  
Her zaman gerçek konuşursanız o zaman yalansız bir hayatınız olur. İnsanoğlu yalan söyledikçe hayallerinde gerçekle yanlışı ayırt edemez oluyor ve kendi benliğinden uzaklaşıyor. 
Bin Kapılar tapınağındaki kapılar, seçimlerimiz. 
Bilgelik arayışı var:" Bilgelik, her şeyi aşmış olmak, hiçbir şeyi ve hiç kimseyi sevmemek, hiçbir şey ve hiç kimseden nefret etmemek, ama başkalarının olumsuzluk ya da yakınlığını da tümüyle kayıtsız karşılamak anlamına geliyordu."
Bastian kulenin tepesine çıkamıyor çünkü orası tanrısal tarafımız. Yargısız, çabasız olmak lazım. Kendimizi olduğumuz gibi sevmemiz lazım. 
Bastian, Değişim evine gider ve kendini Bayan Aiuola/ Doğa/ akışa bırakır. Değişim içten başlar ve nihayetinde biz kendimizi sevince herkes bizi sever(babaya sevgi taşır). 

Kitabı ne kadar beğendiğim anlaşılmıştır. Evde Momo var. Hemen onu da okumaya başlayacağım.

"Küçük oğlan şimdiye dek başka bir olmayı hep istemişti ama , değişmeyi istememişti."

                                    Sevgilerle, @kitapdiari


MY REVIEW

I like the book. It may seem like a children's book, but to me it is a story of internal transformation. We all come to this world and we have to face ourselves so that we can turn. We all come to this world and we have to face ourselves, so that we can turn. 
Fantasia is actually the life we live in. When we start to distinguish the truth from the lies, we realize our essence. In order to be human, we must first detect our own weaknesses and need to rasp them. Moon Child, the child in us is our non-judgmental part. When we forget it, our ambitions take over and we forget who we are. 
There is balance in nature, there is duality. Everything is all about the loop. 
"Who comes, have to go; who born must die. Goodness evil, wisdom  stupidity, beauty and ugliness, all destroy each other. "
There are archetypes: hero, healer, child, mother, father, trickster. 
Elderly of Wander Mountain: author/we write our story with our choices and moments.
To be transformed into a human, he/she must become noone ,forget the past / he/she must die and be born again. 
If you always speak real, then you have a life without a lie. Human beings cannot distinguish between reality and wrong in their dreams as they lie and we are moving away from our self.
The doors in the Bin Doors temple are our choices.
There is quest for wisdom: : "Wisdom means transgressing everything, not loving anything and nobody, not hating anything and no one, but also means that the negativity or closeness of others meant that they were completely indifferent. "
He can't get to the top of the tower because that's our godly side. He need to be effortless and extrajudicial. We have to love ourselves as we are. 
Bastian goes to the exchange house and leaves herself to the lady Aiuola / nature / stream. The change starts from the inside, and in the end, everyone loves us when we love ourselves (he carries love to his father). 
It was understood how much I liked the book. There's Momo at home. I'm gonna start reading that now.
"The little boy had always wanted to be a different person so far, but he didn't want to change."

                                    Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim