Aldous Huxley: Cesur Yeni Dünya/ Brave New World


TANITIM:
"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."
"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.




YORUMUM

ÇYDD kitap kulübünde bu ay Cesur Yeni Dünya'ı irdeledik. Cesur Yeni Dünya, 1931 yılında İngiliz yazar Aldous Huxley tarafından yazılmış ve 1932 yılında yayınlanan bir distopya romanıdır. Roman, şirket-devletin doğasındaki totaliter tehlikelerin bir geleceğe yansıtımı olarak okunabileceği gibi, Amerikan öcüsüne dair bir hiciv olarak da alımlanabilir.
Yazar, Hitler'in soykırımından sonra öjenik konusundaki düşüncelerinden vazgeçmiştir. 
Romanda bir çeşit kast sisteminden bahsediliyor. Herkes ait olduğu kast ile gurur duyuyor ve kaderine razı oluyor, hatta diğer kast sistemlerden olmadığı için şükrediyor. 
Bilimsel kaşiflerin, insanın geleceği için ne kadar faydalı olacağı konusunda, düşündürücü örnekler verilmiş. İnsanların farkındalığını köreltmeye yönelik 'soma' var. 
Plato'nun 'Devlet'indeki düşüncelerden izler görüyoruz. O da toplumun daha sağlıklı olması için aile yapısına karşı. Böylece miras konusu sorun oluşturmamakta. Dünya Devletleri bireylerden sorumlu. 
Kitabın konusu her ne kadar distopya olarak yazılmışsa da günümüz yaşantımızdan esintiler yakalayacaksınız. 'Soma' uyuşturucusu olarak günümüzde televizyonu ve sosyal medyayı gösterilebiliriz. 
İnsanların farklılıklarını kucaklamaların yerine, birbirlerine benzemeye çalışması rahatsız ediciydi. İnanç şartlanması olarak da modayı örnek verebiliriz. Tüketim toplumu yaratılmış. 
Fordizim de Henry Ford'un endüstri felsefesinden uyarlanmıştır. Yaşamı hükmeden bir yaşam biçimi olarak kabul edilmiştir.
İsimlerin birleşimini de çok ilginç bulacaksınız.
Bernard Marx- Bernard Shaw ve Karl Marx
Mustafa Mond-Mustafa Kemal Atatürk ve Mond Alfred
Lenina- Lenin
Fanny- Fanni Kaplan (Lenin'e suikast yapmaya çalışmış).
Tavsiye ederim.

"Tüm şartlandırmaların amacı budur: insanlara, kaçınılmaz toplumsal yazgılarını sevdirmek."
"Gözyaşları içeren bir şeye ihtiyacınız var sizin, değişmek için. Burada hiçbir şeyin bedeli yeterince ödenmiyor. "
"Ölümlü ve nacizane olanla karşılamak yazgıyı, meydan okumak ölüme ve tehlikelere, bir yumurta kabuğu için bile olsa. Riske girmenin bir anlamı yok mu?"

                                  Sevgilerle,@kitapdiari

cesur yeni dünya filmi türkçe izle ile ilgili görsel sonucu
Filmini de izleyebilirsiniz.


MY REVIEW

We've examined the Brave New World this month at the ÇYDD book club. The Brave New World is a dystopian novel written by British writer Aldous Huxley in 1931 and published in 1932. As the novel can be read as a future of totalitarian dangers in the nature of the company-state, it can also be taken as a satire of American bugaboo . 
After Hitler's genocide, the author gave up his thoughts about eugenics. 
There is a kind of caste system in the novel. Everyone is proud of the caste he/she belongs to, and he/she consents to his/her fate, and even gives thanks for not being in other caste systems.
 Considering the usefulness of scientific explorers for the future of human beings, thought-provoking examples were given. There is a soma for blinding people's awareness. 
We see traces of thoughts of Plato's 'State'. He also opposes the family structure to make the society healthier. Thus, the issue of inheritance is not a problem. The World States are responsible for individuals.
Although the subject of the book is written as dystopia, you will catch the breezes from today's life. 'Soma' drugs today, television and social media can be shown.
It was uncomfortable for people to try to resemble each other, rather than embracing their differences. We can give fashion as an example of faith. The consumption society was created.
Fordism was also adapted from Henry Ford's industrial philosophy. It has been accepted as a lifestyle that dominates life. 
İsimlerin birleşimini de çok ilginç bulacaksınız.
Bernard Marx- Bernard Shaw and Karl Marx
Mustafa Mond-Mustafa Kemal Atatürk and Mond Alfred
Lenina-Lenin
Fanny-Fanni Kaplan (tried to assassinate Lenin).
I advise.
"This is the purpose of all the conditions: to love people, the inevitable social destiny."
"You need something to contain the tears, to change. Nothing is paid enough."
"Meet fate, challenge to death and dangers,  with the mortal and humble even for an eggshell. Isn't there any point in risk? "

                                    Sincerely,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim