Prof. Dr. Ali Demirsoy : “ 2035 – Sonun Başlangıcı”


2035 Sonun BaşlangıcıTANITIM:


Dünya tarihinde birçok felaket yaşandı.
Bu seferki felaket ne gökyüzünden ne de yerin içinden geliyor.
Bizzat insanın neden olduğu çevre kirlenmesi ve özellikle küresel ısınmadan geliyor.
1950 yıllarında denizlere dökülen zehirli kimyasal maddelerin miktarı 1 milyon tondan 650 milyon tona ulaştı.
Dünyadaki ısı düzenlemesini tuttuğu karbondioksitle sağlayan resiflerin %30’u bu kimyasal maddelerden öldü.
Dünyadaki sıcaklığı güvenli sınırlar içinde tutacak karbon dioksit partiküllerinin atmosferdeki miktarı 380 olması gerekirken, bu oran şimdilerde 410’lara tırmanmış durumda.
Atmosfer ısınıyor; kutuplardaki ve dağlardaki buzlar eriyor; 2 milyar adamın yaşadığı kıyılar tehdit altında.
2035 yılında Hindistan, Pakistan, Bangladeş’i besleyen nehirler, Ganj ve İndus Nehirlerinin kuruyacak.
En az 1,5 milyar insanın zorunlu göç edecek.
Bu kitap size çok zamanımızın kalmadığını, 2035 yılından sonra insanlık ve dünya tarihinde hiç görülmemiş yıkımların başlayacağını; 9 milyar insandan 7 milyarının topun ağzında olduğunu bilimsel rakam ve tespitlerle anlatmaya çalışıyor.
Güneş sistemimizde ve Evrende yerleşeceğimiz başka bir yer yok.
Hayal görmeyip; elbirliği ile 100 milyon canlının yuvasını kurtarmaya çalışalım.




YORUMUM


Yaşam milyarlarca yılın meyvesidir. O yüzden yazara göre, belki de evrende tek bir defa oluşturulmuş olan şey biziz, bunun onurunu ve sorumluluğunu da taşımamız gerektiğini söylüyor. Kitapta bilimsel veriler verilmiş. Gerçekten düşündürücü rakamlar. Bildiğimiz zannettiğimiz bazı konulara açıklık getirmiş. Aslında biz çok küçük düşündüğümüzü anladım. İş daha ciddi. Evde ve dünyada neler yapabilirim diyorsanız, bu kitaba göz atın. Kitapta ozon tabakasının son durumu, kalkerli kayaçların önemi, dünyada termostat nasıl çalışır, sera etkisi ne demek, günümüz dünyasında karbon dioksit bilyançosu, deniz akıntıların durumu, dünyada ısınma ile ilgili birkaç önemli saptama ve sonuç, karbon döngüsünün ve canlıların küresel ısınmadaki rolü ve Türkiye ile ilgili çarpıcı bilgiler ve fotoğraflar. Dünyadaki ve ülkemizdeki iklim konusundaki son durumu merak ediyorsanız bu kitap size faydalı olabilir.
“Sol düşünce ve doğal dinler insanı doğanın bir parçası olarak gördüğü için doğayı koruma bu akımlarda çok daha güçlüdür.”
“Asurlar, Babiller, hatta Sümerliler ve birçok uygarlık suyun yanlış kullanımdan (tuzlanmadan) dolayı tarih sahnesinden silindiler. Bundan ders almayan yöneticilerimiz; GAP’ta aynı yolun yolcusu gibi görünüyorlar.”
“Eğer bu sorumsuz eğilim böyle giderse, ki gideceğe benziyor, biyologların evrimleşmenin son halkası gibi gördükleri, dogmatiklerin ise Tanrının müstesna varlığı olarak sundukları insan, 3.8 milyar yıldan beri evrim basamağında yücelmeye çalışan tüm canlı varlıklarla birlikte kaprisinin, açgözlülüğün, vurdumduymazlığının, bencilliğinin kurbanı olarak ortadan kalkacaktır.”

                                                                                                           Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim