Ayfer Tunç : Suzan Defter


Suzan DefterTANITIM:

"İnsan gençliğini aşka vermezse, gençlik ne işe yarar?"

"Ama kaybeden sonunda siz olmuşsunuz."

"Kayıp mı? Kaç kişi böylesine sevebilmiştir dünyada?"

"Ama bir kucak korla kalan siz olmuşsunuz."
"İyi ya boş değildi kucağım."
"Ama yandınız, kül oldunuz."
"Ama vardım, kül bunun kanıtı."



12 Eylül'ün gölgesinde boğulan bir aşk hikâyesi... Yaşamın kıyısında seyirci olmaktan öteye gidememiş bir erkek... Birbirinin ışığıyla kamaşan iki ayna arasında parçalanan bir kadın... Başkasının gözünde nasıl göründüğünü, iki günlük üzerinden anlatan deneysel bir çalışma. Modern zamanların karmaşık insanlık halleri Ayfer Tunç'un usta kaleminden unutulmaz bir edebiyat şölenine dönüşüyor.



Suzan Defter, daha önce öykülerinden biri olduğu Taş-Kâğıt-Makas'tan azat olmuş, tek başınalığı hak etmiş bir eser.





YORUMUM

Ayfer Tunç'tan okuduğum ilk kitap. Yazar, hikayelerinde toplumsal hayatın bütün yönlerini sergiliyor. Karakterlerin içsel dünyasına bizi götürüyor. İlişkiler konusundaki tespitleri çok ilginç buldum. 
Kitap Ekmel Bey ve Derya hanımın günlüklerinin birleşmesinden oluşuyor. Kitap sayfa sayfa değil de tarih takip edilerek okunuyor. İki karakterin yaşadığı olayı kendi bakış açısından aktarıyor. İki karakter de hayatlarında bir şeyler yaşamaya cesaret edememiş o yüzden başkalarının hayatlarından nemalanmışlar. Bir araya gelmeleriyle kendi hayatlarını yeniden gözden geçirme fırsatı buluyorlar ve kendilerinin varoluşsal sorunu üzerinde duruyorlar. Bu dünyaya iz olarak sadece mezar taşı mı bırakacaklar yoksa kendilerini ortaya koymak için cesaret gösterecekler mi ? Değişik bir üslup ve düşündüren bir kitaptı. Tavsiye ederim.

"Bir kadın birdenbire günlük tutmaya başlamışsa, ya aşık olmuştur ya terk edilmiştir."
"Ayrılmak bir solucanın ikiye bölünmesi gibidir,her iki parça ayrı ayrı yaşamaya devam eder, bir zamanlar tek parça değilmiş gibi; tanımaz birbirini parçalar."
"Kadın ve erkek birer parçadır ama sevişen bir kadın ve bir erkek bir bütündür, bir bütün iki parçadan büyük müdür peki?

Sevgilerle, @kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim